Piața armelor cibernetice: cum se echipează țările lumii cu softuri spion
Cele mai avansate arme cibernetice – programe folosite de guverne pentru a spiona sau sabota computerele țărilor-țintă – sunt create de absolvenți eminenți care lucrează pentru companii precum Raytheon sau Northrop Grumman. Au, însă, o piață de desfacere limitată – SUA și câteva state din NATO care-și pot permite armele lor cibernetice.
În rest, este o lume populată de lupi singuratici extrem de competenți și de firme-butic care se lovesc însă de problema deficitului de încredere. Nici cumpărătorii, nici vânzătorii nu sunt absolut siguri dacă cei cu care discută un contract nu sunt niște infractori, escroci sau poate o specie chiar mai periculoasă, scrie NewMoney.ro.
La doi ani după ce Edward Snowden a dat în vileag modul de operare în materie de spionaj al celor de la NSA, cam orice țară de pe glob și-a propus să-și dezvolte micul ei NSA. Iar de această perioadă a profitat și indianul Manish Kumar, care a fondat, în 2014, compania Wolf Inteligence, cu birouri inclusiv în Dubai și în România. CEO este elvețianul Martin Wyss.
Compania produce arme cibernetice și a fost implicată recent într-un scandal internațional care a ajuns, toamna trecută, inclusiv pe masa oficialilor ONU. În februarie 2015, Manish Kumar intra în palatul prezidențial din Nouakchott (capitala Mauritaniei) pe o poartă rezervată oamenilor de afaceri.
Kumar avea întâlnire cu Ahmed Bah dit Hmeida, un consilier prezidențial cu un titlu oficial aparent inofensiv.Cu o lună înainte, Bah transferase o jumătate de milion de dolari într-un cont din Insulele Virgine ca avans pentru achiziționarea unei tehnologii sofisticate de la compania lui Kumar, Wolf Intelligence. Valoarea totală a contractului era de 2,5 milioane de dolari, la care se adăuga suma pentru mentenanța anuală. Pentru Kumar, era cel mai mare contract din întreaga sa carieră de dealer internațional de arme cibernetice.