OFICIAL Câți români respectă măsurile de protecție dacă „nu sunt aberante”. Ce preferă între vaccinare și testare COVID-19 și de ce NU merg la medic
Majoritatea românilor respectă regulile de protecție pe timp de pandemie, cel puțin la nivel declarativ, însă nu doresc să meargă la medic dacă nu „te doare nimic”. Peste 60% dintre români se declarau pentru vaccinare în luna noiembrie, înainte de discuțiile pe tema vaccinării obligatorii anti-COVID-19. Aproximativ 70% dintre români sunt pentru testare, screening-ul având mai mare succes față de vaccinare, arată datele Barometrului de Sănătate Publică pe anul 2021.
Una din concluziile Barometrului de Sănătate Publică pe anul 2021 este că screening-ul ar putea avea mai mult succes în țara noastră dacă ar fi mai mult promovat. Astfel, 24,2% dintre respondenți nu sunt interesați de ideea de screening pentru că sunt de părere că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic. Iar 18,8% dintre respondenți nu acceptă ideea de screening pentru că o asociază cu o procedură neclară, care îi poate transforma din sănătos în bolnav sau care îi poate pune în situația să se trateze pentru probleme pe care ei nu cred că le au, după cum reiese din Barometrul de sănătate publică.
Document. TOATE datele pot fi consultate AICI
La capitolul vaccinarea împotriva COVID-19, 67% dintre români aveau, în luna noiembrie, o părere pozitivă și spuneau că se vor vaccina în perioada următoare, sau că au început vaccinarea, sau că erau complet vaccinați.
„Desigur, cifra aceasta trebuie privită cu precauție, având în vedere că, deja, la sfârșitul lui noiembrie/începutul lui decembrie au apărut schimbări majore în discursul autorităților privind vaccinarea: certificatul verde la locul de muncă a încetat să fie o problemă presantă pentru public (cum era la jumătatea lui noiembrie); a apărut varianta omicron a virusului, despre care autoritățile medicale spun că nu este prea bine acoperită de vaccinurile disponibile – toate acestea vor încetini vaccinarea, care probabil va fi accelerată iarăși de un eventual val 5 pandemic, în ianuarie. Intenția, dar și rata reală de vaccinare au o dinamică extrem de contextualizată, funcție de evoluția pandemiei, mesajele publice, episoadele de relaxare etc. Să nu uităm că, potrivit datelor oficiale, la jumătatea lui noiembrie 47% dintre adulții din România erau vaccinați cu cel puțin o doză. La începutul lui decembrie, 52% erau vaccinați cu cel puțin o doză.18% dintre adulții din România încă sunt, potrivit datelor noastre, complet împotriva vaccinării”, au precizat realizatorii Barometrului.
Despre măsurile de igienă și distanțare socială in pandemie, cei mai mulți români au declarat că le respectă - 64,7% da; 11,5% mai degrabă da. Aproape 20% însă au precizat că le respectă doar dacă nu li se par absurde - 19,6% au spus “Le respect doar pe cele care nu mi se par absurde", 4,2% au ales nu sau mai degrabă nu.
Document. TOATE datele pot fi consultate AICI
Dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică față de alte persoane, izolarea în casă la primele simptome sunt măsuri apreciate ca utile de peste 90% dintre respondenți. Nici purtarea măștii nu mai este atât de refuzată ca la începutul pandemiei, dacă este la interior, astfel că 83,3% consideră util purtarea măștii în spații închise, dar abia 34,5% consideră masca utilă în spații deschise.
Institutul de Științe Politice și Relații internaționale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române ( ISPRI ) și Centrul de cercetări sociologice LARICS (CCSL) au lansat astăzi, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente ( ARPIM ), a doua ediție a “Barometrului de Sănătate Publică" din România.
Barometrul de sănătate publică este un instrument anual complex de evaluare și analiză ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica de sănătate publică a României în contextul mai amplu al pandemiei cauzate de virusul COVID-19, dar fără a se limita la aceasta.
Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese, verificate și analizate în perioada 1 noiembrie – 19 noiembrie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic.
Barometrul de Sănătate Publică, ediția decembrie 2021, a fost realizat cu sprijinul ARPIM și analizează percepțiile românilor în mai multe capitole distincte printre care: Poziționarea sănătății ca domeniu de interes, Respectarea măsurilor de igienă impuse de autorități, Vaccinarea împotriva COVID-19, Telemedicina, Obiceiurile nesănătoase (fumat, consum de alcool), Informarea privind sănătatea, Conspirațiile, Accesul la aparatură și medicamente moderne, Tratamente inovatoare (genice și celulare), Screening, Asigurări de sănătate etc.
TOT DOCUMENTUL poate fi consultat AICI sau mai jos: