MENIU

Peste 1.500 de jurnaliști au murit din cauza Covid-19. Țările cu cele mai multe cazuri

Date despre numărul jurnaliștilor decedați din cazua Covid

Covid-19 a ucis peste 1.500 de jurnaliști din 77 de țări de la declanșarea pandemiei. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în India și Brazilia, iar luna cu cel mai negru bilanț a fost mai, potrivit  ONG-ului Press Emblem Campaign (PEC). 

Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a deplâns faptul că în ţările în dezvoltare progresul campaniei de vaccinare este insuficient şi a reamintit că jurnaliştii sunt o categorie profesională deosebit de expusă virusului. În acest sens, ONG-ul le-a mulțumit țărilor care au inclus jurnaliştii în grupurile prioritare pentru imunizare şi guvernelor care au luat măsuri pentru a ajuta familiile ziariştilor decedaţi.

Pe continente, America Latină a înregistrat 795 de morţi, peste jumătate dintre decesele consemnate în rândul ziariştilor, urmată de Asia, cu 406 de decese, Europa cu 192, Africa, cu 57 şi America de Nord, cu 51.

În ce priveşte ţările, mass-media indiene au fost cele mai afectate cu cel puţin 246 de jurnalişti decedaţi în ultimul an şi jumătate, deşi, potrivit unor surse, cifra reală ar putea depăşi 400.

După India, cea mai afectată ţară este Brazilia cu 239 de ziarişti morţi de COVID-19, urmată de Peru cu 163 şi de Mexic cu 112.

Următoarele zece ţări cele mai afectate din lume sunt în ordine Columbia, Italia, Bangladesh, Ecuador, SUA şi Iran. Și în Spania, de la începutul pandemiei s-au înregistrat 15 decese în rândul acestor profesionişti.

ONG-ul a transmis că, în mai, a fost atins un record al deceselor în rândul jurnaliștilor, respectiv 200. 

PEC notează că numărul real al jurnaliștilor care au decedat din cauza Covid-19 ar putea fi mai mare, având în vedere că unele ţări nu dispun de informaţii fiabile, potrivit Agerpers.