MENIU

Tot ce trebuie să ştii despre peste porcină. Se transmite sau nu la om?

pesta porcina

Pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici

Pesta porcină nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi. Virusul se răspândeşte şi prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.

Porcii sănătoşi se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate.

Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte. 

ALERTĂ. Pesta porcină se extinde. Mii de animale, sacrificate

Virusul se transmite de la porcii aparent sănătoşi, cu 2-4 zile înainte de apariţia semnelor de boală.

Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie.

Semnele clinice depind de stadiul de boală. Sunt trei nivele de evoluție a bolii: acut, cronic şi subacut.

Pesta porcină. Porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament:

1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată;
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare. 

Pesta porcină. 440 de focare în România

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină în mediul silvatic, la porci mistreți.

Boala evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită.

Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în: - Județul Satu - Mare – 5 în gospodăriile populației și 8 cazuri la porcii mistreți; Județul Bihor – 17 în gospodăriile populației și un caz la mistreț; Județul Sălaj – un caz la mistreț, scrie News.r.o.

În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat și de experții Comisiei Europene, care au fost prezenți în focare. În această regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA, după cum urmează: Județul Tulcea – 397 în gospodăriile populației, 2 în exploatații comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) și 6 cazuri la porcii mistreți; Județul Brăila – 7 în gopodăriile populației; Județul Constanța – 7 în gospodăriile populației; Judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populației. 

Cinci focare de pestă porcină în județul Satu Mare

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în țara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. Autoritățile spun că au intervenit prompt și că au aplicat cu strictețe măsurile prevăzute în Planul de Contingență al României pentru pestă porcină africană, „ceea ce a făcut ca boala să fie ținută sub control, chiar în condițiile în care, la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeași zonă aflată în vecinătatea Ucrainei”.

La aproape un an de la confirmarea primului focar din țara noastră, în data de 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat și în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, și anume în Delta Dunării, zonă cu specific unic, clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România. Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare în regim de urgență, mobilizări de forță umană și introducerea în dispozitiv a 11 instituții cu atribuții în domeniu și efective din armată.

Pentru controlul eficient al evoluției bolii, prevenirea răspândirii virusului, lichidarea rapidă a focarelor și pentru limitarea pierderilor au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar și acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.