MENIU

PERICOLUL care ne pândește de pe marginea drumurilor și nu numai: Peste 480.000 de români sunt ALERGICI la această plantă

Ambrozie

Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni este în plin proces de înflorire. Această plantă care poate fi găsită cu ușurință pe marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lunii octombrie. Dacă unele terenuri sunt ale unor persoane fizice, altele țin chiar de primării, cele care ar trebui să împartă amenzi pentru nestârpirea buruienii alergene. 

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Proprietarii terenurile pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să o elimine. În caz contrar, pot primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei dacă sunt persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei dacă sunt persoane juridice. Cei care pot tăia amenzi sunt reprezentații primăriilor, ai Poliției Locale sau ai Gărzii de Mediu, relatează G4Media.ro.

TOT ce trebuie să știi despre ambrozie

Mai multe articole despre:
ambrozie alergii ambrozie alergii sanatate