MENIU

Pericolul ascuns din piscine: Fugi din apă dacă simți acest miros

Dacă decideți să intrați în piscină pentru antrenament sau să înotați în timpul vacanței de vară, este recomandat să luați în considerare de două ori înainte de a face o baie într-o piscină cu un miros puternic de clor. Asta pentru cloraminele, care dau acel miros înțepător, sunt produse cu adevărat doar atunci când clorul din apă reacționează cu transpirația, uleiurile naturale ale corpului și urina celor din piscină.

Pentru unii oameni, clorul poate fi iritant pentru ochi sau piele, iar majoritatea dintre noi recunosc cu siguranță mirosul caracteristic al produsului chimic utilizat în apa piscinei pentru a o menține curată și frumoasă.

Cu toate acestea, dacă percepți un miros extrem de puternic și distinct, piscina în care urmează să înotați în timpul vacanței ar putea să nu fie ceea ce pare.

De fapt, acel "miros de piscină" pe care probabil îl puteți imagina în nări chiar acum nu este cauzat de clorul din apă. Clorul în sine nu emite un miros extrem de puternic. Ceea ce provoacă mirosul sunt substanțe numite cloramine, și ar putea fi util să le aveți în vedere.

Acestea sunt produse doar atunci când clorul din apă reacționează cu transpirația, uleiurile naturale ale corpului și urina persoanelor care se află în piscină.

Cu cât mirosul de clor dintr-o piscină este mai puternic, cu atât există o probabilitate mai mare ca aceasta să fie mai contaminată de urină

Iată explicația științifică în spatele acestui fenomen. Clorul reacționează cu ionii de hidrogen din amoniac, iar numărul de ioni determină compușii formați. Un singur ion de hidrogen va produce monocloramină, doi ioni vor produce dicloramină, iar trei ioni vor produce tricloramină.

 Monocloramina este adesea utilizată ca dezinfectant în piscine, în timp ce ceilalți doi compuși sunt responsabili de mirosul "de clor" pe care îl simțim uneori în piscine, conform Consiliului American de Chimie.

Prin urmare, dacă piscina dvs. emană un miros neplăcut de acest fel, este posibil să fie necesar să adăugați mai mult clor, deoarece nivelul de clor liber este scăzut.

În această situație, ar fi mai bine să vă feriți de piscină.

Mai multe articole despre:
piscina clor sanatate