Pericolul ascuns al dietelor: câtă masă musculară pierzi când slăbeşti un kilogram
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat pe contul personal de Facebook care sunt pericolele la care se expun persoanele care ţin diete, deşi nu au neapărat probleme cu greutatea. De asemenea, specialistul a subliniat şi riscurile şi efectele negative pe care le au dietele disociate sau cele care presupun eliminarea tuturor carbohidraţilor din alimentaţie.
"Când ții dietă deși ai greutate normală, crește riscul să te îngrași în timp. Toată lumea face cure de slîbire, fie că au nevoie sau nu. Nemulţumirea cronică sau exigenţele absurde în legătură cu silueta se tratează cu o noua dietă. Ţinem regim de slăbire cu un curaj sau o inconştienţă demne de o cauza mai buna. Avem chiar impresia că poate fi o cale de testare a voinţei, de măsurare a ambiţiei, de exersare a disciplinei. Suntem mândri de noi când reuşim şi ne judecăm aspru dacă încălcăm sau nesocotim dictatura dietei", a scris dr. Mihaela Bilic pe reţeaua de socializare.
"Câți dintre noi se gândesc cât de rău îşi fac apucându-se de o cură de slăbire drastică, extremă, cu eliminarea definitivă a unor grupe de alimente? Câți dintre noi se întrebă ce urmeaza după euforia scăderii ponderale, câți sunt pregătiţi să apere cu sfinţenie rezultatele obţinute? Când dispare 1kg de grăsime dispar şi 260g ţesut muscular. Când ne reîngrașăm cu 1kg de grasime, se recâștigă numai 120g muşchi. E suficient să facem câteva reprize de yo yo, adică slăbit/reîngrășat/slăbit ca să ne trezim, la aceeaşi greutate, cu câteva kilograme în plus de ţesut adipos. Compoziţia corporală se schimbă în rău prin diete repetate, procentul de grăsime din corp creşte şi, pentru că grăsimea nu arde calorii, metabolismul scade", a adăugat medicul.
Nici dietele disociate sau eliminarea carbohidraţilor (făinoaselor) nu sunt bune pentru organism.
"Când nu mănânci glucide, epuizezi ficatul care este obligat să facă glucoză din proteine şi grăsimi. Curele de slăbire fără amidon/făinoase au ca efect un ficat steatozic (gras) şi un nivel crescut al colesterolului în sânge. Dietele bogate în proteine duc la acumulare de amoniac în organism, cu afectarea rinichilor, apariţia acidozei şi creşterea reacţiilor oxidative. Ce folos că suntem mai slabi dacă organismul suferă?", a arătat dr. Bilic.
"Care ar fi alternativa? O alimentaţie redusă cantitativ, dar care să păstreze toate grupele de alimente. Poţi slăbi mâncând puţin din tot. S-ar putea să nu fie la fel de rapid şi spectaculos însă e mai puţin dezechilibrant şi mai stabil în timp ca rezultat. Ca să nu mai spun de echilibrul psihologic, pentru că una e să-i spui capului că are voie o dată pe săptămână să-şi facă o pofta şi alta e să-i spui 'deloc, niciodată!'. Fiți blânzi cu slăbitul, doare", a completat în final medicul nutriţionist.