Pericol de colaps în sistemul bancar din Grecia
Anunț îngrijorător venit de la Banca Central Europeană: Băncile greceşti ar putea rămâne fără lichiditate din luna martie. ar putea fi o lovitură și pentru mediul bancar românesc, din cauza prezenței extinse a băncilor din Grecia pe piața noastră.
Banca Centrală Europeană va trebui să sisteze acordarea de fonduri băncilor elene dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară al Greciei, care expiră la sfârşitul lunii februarie, a declarat, sâmbătă, Erkki Liikanen, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Agerpres.
Vorbind la postul public de televiziune din Finlanda, Liikanen a explicat că 'BCE are propria sa legislaţie şi va acţiona în concordanţă cu aceasta...În condiţiile în care programul Greciei expiră la sfârşitul lunii februarie, trebuie găsită o soluţie, altfel nu vom putea continua creditarea'.
'Nu cred că cineva se poate ascunde de realităţile economice', a afirmat Erkki Liikanen, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei.
Noul ministru elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat, vineri, că Atena nu are intenţia de a colabora cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI care urmau să evalueze reformele din Grecia în schimbul furnizării tranşelor din pachetul de asistenţă financiară. De asemenea, Atena solicită o reducere a datoriei, care a urcat la 175% din PIB.
'O restructurare semnificativă a datoriei Greciei a fost deja realizată cu investitorii privaţi. BCE nu poate finanţa direct un stat şi asta s-ar întâmpla în cazul Greciei", a subliniat Erkki Liikanen.
Săptămâna aceasta, acţiunile principalelor bănci elene - Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias - prezente şi pe piaţa din România - au înregistrat scăderi masive la bursă.
În 22 ianuarie, BCE a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro. Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia şi Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite condiţii, a anunţat Mario Draghi.