MENIU

PERCHEZIŢII LA SPITALE din Capitală, într-un dosar privind fapte de corupţie

<p>Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii face verificări la Institutul Clinic Fundeni</p>

Mai mutle percheziţii au loc, luni dimineaţă, la mai multe spitale din Capitală într-un dosar de corupţie. Din primele informaţii, percheziţiile au loc la Ministerul Sănătăţii, Institutul Cantacuzino, Maternitatea Polizu şi Spitalul Fundeni.

UPDATE: Funcţionari publici şi medici care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate din fonduri de la BM şi BEI unei firme olandeze din domeniu medical, care în schimb ar fi oferit bunuri şi servicii, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii la Ministerul Sănătăţii, la Asociaţia de Neonatologie, precum şi la spitalele Polizu, Cantacuzino şi C.C. Iliescu.

Potrivit surselor citate, ancheta DNA este făcută în colaborare cu autorităţi din Marea Britanie şi Olanda şi vizează modul în care o firmă olandeză din domeniul medical ar fi oferit bunuri şi servicii unor funcţionari publici, pentru atribuirea de contracte.

În ancheta DNA ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi "medici de renume" care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte". Medicii ar fi fost cooptaţi în comisiile de licitaţii "pentru a da greutate deciziilor care se luau", au mai spus sursele citate.

Reprezentanţii acelor comisii ar fi atribuit preferenţial unei firme olandeze contracte de prestări servicii în domeniul medical, iar apoi medicii şi funcţionarii ar fi fost "recompensaţi cu bunuri şi servicii" de către societate, potrivit aceloraşi surse.

Contractele vizau programe finanţate cu bani de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană de Investiţii, au mai arătat sursele judiciare.

Acestea nu au menţionat câte persoane sunt vizate în acest caz, dar au precizat că audierile nu vor avea loc luni.

Procurorii DNA fac, luni, percheziţii la 20 de adrese din Bucureşti, printre care şi la spitale, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

În cursul dimineții de 16 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 20 de locaţii situate în municipiul Bucureşti, între care sediile unor instituții publice şi unităţi sanitare", potrivit unui comunicat DNA.

Mai multe articole despre:
spital capitală percheziţii doctor