MENIU

Apropiatul lui Liviu Dragnea, eliberat. Prima declaraţie făcută de acesta

Administratorul fermei de porci deţinută de fiul liderului PSD, Ilie Dragne a părăsit arestul Capitalei, după 24 de ore de detenţie. El a fost reţinut de procurorii Parchetului General pentru evaziune fiscală, dar nu a mai fost dus în instanţă cu propunere de arestare preventivă. La ieşire din arest, Dragne nu a făcut comentarii, dar a promis o conferinţă comună cu Valentin Dragnea, fiul şefului social-democraţilor. 

UPDATE. "Când ne va permite procuratura vom organiza o conferinţă de presă", a spus Ilie Dragne, când a fost eliberat. 

UPDATE. Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, deţinută de fiul liderului PSD, a fost pus sub control judiciar, a declarat avocatul acestuia, Maria Vasii, care îl reprezintă şi pe Liviu Dragnea.

Astfel, avocata a spus că Ilie Dragne a preluat societatea Ferma Salcia SA la sfârşitul lunii ianuarie 2017, însă el nu are nicio legătură cu lucrarea pentru care s-a emis acea factură cu privire la care procurorii au lansat acuzaţia de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 223.000 euro.

"Pentru această factură nu s-au încasat venituri, întrucât factura venea ca urmare a unor lucrări de construcţie, care au fost încorporate în clădirile, în saivanele, în care sunt porcii, aşadar nu a existat o îmbogăţire de pe urma acestei facturi", a spus Maria Vasii.

Ea a adăugat că, la data emiterii acelei facturi, Valentin Ştefan Dragnea şi Ilie Dragne erau acţionari ai firmei, însă administrator era o altă persoană, pusă sub acuzare de procurori. Avocata a subliniat că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie lui Valentin Ştefan Dragnea, scrie Agerpres.

"Procurorii îl acuză pe Ilie Dragne, administratorul, că ar fi complice la evaziune fiscală. Domnul Valentin Ştefan Dragnea nu a fost niciodată administrator. A avut doar calitatea de acţionar", a precizat avocata.

Maria Vasii a mai declarat că în ianuarie 2017 Valentin Ştefan Dragnea i-a cedat lui Ilie Dragne cele 90% din acţiuni pe care le avea la SC Ferma Salcia SA, astfel încât ultimul este în prezent unicul asociat al firmei, iar procedura de transfer este în curs la Registrul Comerţului.

La final, Maria Vasii a spus că acuzaţiile procurorilor în acest caz vin după ce o persoană cercetată într-un alt dosar a făcut un denunţ pentru a beneficia de reducerea pedepsei, el menţionând în denunţ mai multe societăţi comerciale, printre care se află şi Ferma Salcia SA.

UPDATE: Nouă persoane au fost reținute în dosarul Ferma Salcia

Nouă persoane, printre care Ilie Dragnea, administratorul fermei de porci Salcia, deţinută de fiul liderului PSD, au fost reţinute pentru 24 de ore în dosarul în care societatea care deţine ferma este vizată pentru evaziune fiscală. Prejudiciul, estimat la nouă milioane de euro.

UPDATE: Ilie Dragne a fost reținut de procurori, potrivit avocatului, citat de Realitatea TV. 

"S-a luat măsura reţinerii pe care noi o înţelegem ca o măsura de prudenţă a procurorului, având în vedere că până mâine mai sunt multe persoane de audiat şi există această necesitate de a nu se influenţa declaraţiile. (..)Nu s-a luat nicio măsura asiguratorie împotriva lui. Domnul Dragne nu a fost supus percheziţiei pentru că nu exista suspiciunea că ar deţine anumite lucruri care vizează ancheta. Domnul Dragne a dat declaraţie în detaliu. Dumnealui nu a fost în societate când s-a făcut această pretinsă tranzacţie pentru că discutăm de o singură tranzacţie, de o singură plată. Pentru un agent economic, din 2013 până în prezent, înseamnă că a semnat poate mii de acte fiscale, din moment ce numai în anumite acte examinate s-a găsit această factură de 200.000 de lei cred că este de invidiat", a declarat avocatul lui Ilie Dragne, Maria Vasii, care îl reprezintă şi pe Liviu Dragnea.

UPDATE: Ilie Dragne, administratorul firmei de porci Ferma Salcia SA (controlata de fiul lui Liviu Dragnea) este audiat astazi de procurorii in dosarul de evaziune in care au avut loc perchezitii la ferma de porci, potrivit unor surse judiciare. Ilie Liviu Dragne (nascut in 1968 in comuna natala a lui Liviu Dragnea, fara legaturi de rudenie cu Liviu Dragnea) este un personaj-cheie in ingrengatura de firme detinute de familia si prietenii lui Liviu Dragnea, presedintele PSD, notează Hotnews.

Ilie Dragne apare ca actionar sau administrator in mai multe firme detinute fie de Tel Drum, fie de Valentin Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea).

UPDATE: Procurorii ar fi facut perchezitii si la o alta firma abonata la contracte publice cu Primaria Alexandria (capitala judetului Teleorman), potrivit altor surse. Perchezitiile din Teleorman fac parte dintr-o operatiune de amploare a procurorilor in 8 judete, intr-un dosar de evaziune de 40 milioane de lei.

Ferman Salcia SA (fosta Romcip SA) a ajuns in controlul lui Valentin Stefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) in 2014, cand acesta a cumparat 90 % din firma. Valentin Dragnea a cumparat afacerea cu 500 de lei de la celebra firma TelDrum.

O alta firma perchezitionata astazi de procurori ar fi Tele Media Pres SRL, firma abonata la contracte din bani publici. Saptamana trecuta, Primaria municipiului Alexandria a platit un prim contract de publicitate in valoare de 77.355 de lei pentru servicii de publicitate si informare a cetatenilor, unor ziare locale, pentru editarea unui "buletin informativ" si pentru "servicii de informare pe panou electronic stradal". Bugetul pentru servicii de publicitate al Primariei Alexandria este de 815.000 de lei. Potrivit e-licitatie.ro, firma Tele Media Pres SRL este castigatoarea a trei din cele sase loturi scoase la licitatie.

Percheziții în mai multe județe

Un comunicat al Parchetului a anuțat dimineață că procurorii şi poliţiştii efectuează, joi, percheziţii la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, dar şi la locuinţele mai multor persoane într-un dosar în care se investighează infracţiuni de evaziune fiscală care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 39 de milioane de lei. 

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu", se precizează într-un comunicat al ÎCCJ, potrivit Agerpres

Potrivit sursei citate, pe baza mandatelor emise de instanţă, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziţii în 80 de locaţii - sedii sociale şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi locuinţe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora - de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul DGPMB şi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Sibiu, Mureş, Vrancea, Călăraşi, Teleorman. 

"Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010 - 2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidenţiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal", se menţionează în comunicat.