MENIU

Percheziții DNA la UMF Iași! Procurorii ridică documente și de la Ministerul Educației

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins marți, 15 martie, la sediul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) într-un dosar de corupție în legătură cu dosarele de admitere ale elevilor străini. În urma anchetei, directorul universității a demisionat, transmite Realitatea TV.

UPDATE 11.20: DNA ridică documente de la Ministerul Educației în dosarul în care se fac percheziții la UMF Iași.

"În cursul zilei de 15 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în municipiile: București, Iași, Cluj și Timișoara, din care patru sunt sediile unor instituții publice", se arată într-un comunicat remis de DNA.

Ancheta a fost începută în luna octombrie a anului trecut, atunci când procurorii DNA au efectuat descinderi la UMF Iaşi, în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate. Fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu susținea, în acea perioadă, că personalul administrativ de la UMF Iaşi este cercetat disciplinar în urma scandalului şi a adăugat că în acest caz ar trebui aplicată sancţiunea cea mai gravă, respectiv desfacerea contractului de muncă, scrie Mediafax.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa“ din Iaşi, Dragoş Pieptu, a anunţat atunci, într-o declaraţie de presă comună cu fostul ministru al Educaţiei, că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.

Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit atunci cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.

În 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.

Ca urmare a acestei situaţii, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a afirmat că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.

Mai multe articole despre:
DNA Iaşi percheziţii