MENIU

Pensiile private facultative au încheiat anul 2022 pe minus. Toate cele zece fonduri au raportat scăderi

Toate fondurile de pensii private au înregistrat scăderi anul trecut

Autoritatea de Suporaveghere Financiară (ASF) vine cu vești proaste pentru cei care au decis să pună un ban deoparte pentru bătrânețe în cadrul unui fond de pensii private: toate acestea au întregistrat scăderi anul trecut.

Cele zece fonduri de pensii facul­tative Pilon III care operează pe piața de profil din România au raportat rezultate în scădere pentru anul trecut din cauza scumpirilor accelerate care au pus presiune pe portofoliul de titluri de stat dar şi în contextul unor zile agitate pe piaţa de capital, atât la Bucureşti, cât şi pe bursele externe, informează ZF.

Potrivit calculelor realizate de ZF de la ASF, scăderea medie ponderată pentru Pilonul III în anul 2022 a fost de 5,4%.

Din rândul celor zece fonduri, două sunt cu un grad ridicat de risc, adică au expunere mai mare pe segmentul de acţiuni şi tind să performeze mai bine când bursa merge bine, iar opt sunt catalogate ca fiind cu un grad mediu de risc. Cele două cu grad ridicat de risc – NN Activ şi AZT Vivace – au înregistrat în 2022 o scădere de 6% respectiv 6,9%, arată datele ASF.

Fondul BCR Plus a înregistrat o scădere de 5,5%, iar Raiffeisen Acumulare şi Pensia mea o scădere de 3%

Românii pot decide nivelul contribuţiei lunare la un fond de pensie privată Pilon III de la câteva zeci de lei şi până la 15% din venitul brut lunar. Fondurile Pilon III sunt, în mare parte, admi­nis­tra­te de aceleaşi societăţi care investesc şi pen­tru fondurile de pensii obligatorii Pilon II. Sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu

modificările și completările ulterioare. Colectarea contribuțiilor la sistemul de pensii facultative administrate privat se face începând cu luna iunie 2007.  

Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând  echivalentul în lei a 400 de euro  într-un an fiscal.