MENIU

Penalii strâng rândurile: atacuri coordonate asupra justiției

"Cele mai negre scenarii devin credibile, căci pentru demiterea lui Kovesi, Lazăr și, ulterior, Horodniceanu se va investi totul. Iar Tăriceanu este pregătit să devină președinte interimar", avertizează realizatorul emisiunii Jocuri de Putere Rareș Bogdan într-o postare făcută astăzi pe Facebook. 

Vin "vremuri grele pentru România. Ăștia par că au venit la guvernare nu să guverneze, ci să își rezolve problemele penale ale lor și ale prietenilor și sponsorilor.... Urât și dezamăgitor. Săraca țară....”, a mai comentat realizatorul, la câteva ore după o ediție-maraton din 13 martie dedicată integral asaltului coaliției PSD-ALDE împotriva justiției și în special a DNA de la câștigarea alegerilor încoace. 

Chiar și în cazul în care Laura Codruța Kovesi va fi înlăturată de la conducerea DNA, jurnalistul Oreste Teodorescu, prezent în platou, "nu crede  că activitatea DNA se va schimba. Dacă da, înseamnă că noi toți am apărat DNA degeaba până acum. Eu nu cred însă...toată lumea, mai ales PSD, se aștepta de exemplu ca odată cu dezvăluirile lui Ghiță și plecarea dlui Coldea să se îngenuncheze un serviciu, ceea ce nu s-a întâmplat. Ba dimpotrivă plecarea numărului 2 a fost prilej ca instituția să-și facă curat prin ogradă după niște ani de autoritarism acolo", a completat jurnalistul.

Chiar dacă există și abuzuri comise de procurori și devoalate recent, este incontestabil că lupta anticorupție a duduit în ultimii doi, trei ani spre disperarea mai marilor zilei, fie ei politicieni din tot spectrul politic, fie oameni de afaceri. Astfel se explică "tot efortul puterii actuale este de a ne arăta nouă azi ce nenorocită e justiția, ce nenorocit e DNA-ul, ce nenorocit e SRI-ul", a mai comentat ironic Teodorescu, aluzie inclusiv la cel mai recent atac la adresa SRI și DNA lansat de Dan Andronic.

Într-o serie de articole publicate începând cu 10 martie, Dan Andronic, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, a atacat cele două instituții pentru protocolul secret de colaborare și a făcut dezvăluiri despre așa-numitul grup "Statul suntem noi".

Atacul lui Andronic a fost susținut de un alt urmărit penal într-un dosar de spălare de bani, fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a vorbit la o televiziune despre întîlnirile ascunse ale celor care făceau parte din "cel mai puternic grup din țară."

"Am încredere în lista prezentată de EvZ. Dacă vă uitați la listă, toți sunt la Academia de Știință a Securității Naționale. Lui Ponta și lui Dragnea nu le este rușine? Le era frică de mine, țipau că îi arestez, dar ei stăteau bot în bot cu Florian Coldea. Elena Udrea a fost o singură dată invitată la ziua lui Maior, dar după aceea clanul l-a luat de o parte și i-au spus că îmi spune mie tot. Și nu a mai fost invitată", a declarat Băsescu.

O reacție similară a avut și Horia Georgescu, fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), audiat la DNA chiar în februarie într-un nou dosar al retrocedărilor ilegale. "Am participat la unele evenimente private de tipul celor menționate, fiind invitat. Nu doresc sa comentez alte detalii referitoare la participanți”, a scris Horia Georgescu pe contul său de Facebook.

Toate aceste recente ofensive împotriva DNA și SRI au culminat cu declarația de presiune din 12 martie a actualului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Acesta a anunțat că va evalua activitatea procurorului şef al DNA și pe cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr în legătură cu anchetarea de către DNA a emiterii OUG 13. În urma evaluării, dar și discuțiilor cu cei doi, Toader a adăugat că "nu exclude ca aceştia să decidă să îşi dea demisia." 

Mai multe articole despre:
DNA atac SRI penali