MENIU

Paul Păcuraru cere avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale în cazul său

Cererea preşedintelui privind remanierea miniştrilor Chiuariu şi Păcuraru, deoarece sunt cercetaţi de DNA, a dat naştere unui lanţ de dispute pe teme juridice. Problema asupra căreia nu cad de acord politicienii se referă la cazul ministrului Muncii, care susţine că avizul de începere a urmăririi penale, semnat de şeful statului, în cazul său trebuie votat de Senat. Colegii săi liberali, dar şi social-democraţii, sunt de aceeaşi părere. Reprezentanţii PD cred însă că avizul trebuie dat doar de şeful statului.

Paul Păcuraru este convins că senatorii sunt cei care trebuie să îi decidă soarta.

"Comisia juridică a Senatului să fie sesizată şi plenul să le analizeze, şi dacă hotărăsc să că acestea sunt întemeiate atunci să se dispună schimbarea mea din funcţie", a declarat Paul Păcuraru, ministrul Muncii.

O parte dintre membrii Comisiei Juridice sunt însă de părere că avizul preşedintelui este suficient pentru a se începe urmărirea penală a unui ministru, care mai este şi senator.

"Senatorii şi deputaţii pot fi trimişi în judecată pentru fapte care nu au legătură cu exprimarea votului sau opiniei, în exercitarea mandatului. Deci începerea urmăririi nu trebuie făcută cu acordul camerei din care face parte", a spus Constantin Gheorghe, senator PD Comisia Juridică.

Social-democraţii cred că procedura este alta. "Senatul o trimite la Comisia Juridică, care întocmeşte un raport pe care îl supune aprobării plenului. Se respinge, dosarul se închide", este de părere Şerban Nicolae, senator PSD Comisia Juridică.

Potrivit Constituţiei, parlamentarii au imunitate doar pentru voturi şi opinii politice exprimate în execitarea mandatului. Legea fundamentală a ţării prevede situaţiile pentru care este nevoie de acordul Parlamentului în cazul urmăririi penale: reţinere, percheziţie sau arestarea unui deputat sau senator.

Întreaga dispută vine după ce şeful statului i-a trimis lui Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare, în care cere înlocuirea liberalilor Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru pentru care DNA a solicitat încă din luna septembrie avizul de începere a urmăririi penale. Deocamdată însă şeful statului nu poate face acest lucru, pentru că Hotărârea Curţii Constituţionale care îi permite preşedintelui să avizeze urmărirea penală a unui ministru, fără analiza unei comisii speciale, nu este încă publicată în Monitorul Oficial. Ministrul justiţiei este suspectat de abuz în serviciu, iar cel al muncii de luare de mită.


Aritcolul 72 din Constituţia României prevede că:

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
Mai multe articole despre:
Băsescu Tăriceanu Senat dosar Paul Păcuraru