MENIU

Patronii români, exasperaţi de buimăceala fiscală a Guvernului

<p>Lipsa de predictibilitate &icirc;i exasperează pe patroni</p>

Patronii români spun că obstacolul nr.1 cu care se confruntă în România sunt problemele de natură fiscală. Aproape 50% dintre antreprenorii din România sunt de părere că mediul fiscal pentru afaceri s-a deteriorat în ultimul an.

În ciuda promisiunilor legate de reducerea taxelor în viitorul Cod Fiscal, patronii din România taxează haosul fiscal din România şi lipsa totală de predictibilitate în materie de taxare.

Aproape 50% dintre antreprenorii din România spun că mediul de reglementare şi fiscal pentru afaceri s-a deteriorat în ultimul an (49 procente dintre respondenţi), în timp ce 30% nu constată nicio schimbare faţă de anii trecuţi, potrivit unui studiu EY.

65% dintre oamenii de afaceri români consideră că măsurile fiscale sunt acţiunile guvernamentale care i-ar ajuta cel mai mult în dezvolatrea afacerilor. 60% dintre patroni cer simplificarea regulilor fiscale şi 14% cer reducerea fiscalităţii.

Aspectele fiscale – cel mai important obstacol pentru antreprenori

Aproape 50% dintre respondenți indică aspectele de natură fiscală, precum impredictibilitatea reglementărilor, complexitatea fiscalizării și nivelul taxelor, ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România.

În viziunea antreprenorilor români, principalele două măsuri guvernamentale care ar susține dezvoltarea afacerilor românești pe termen scurt sunt: reducerea poverii fiscale și acordarea de facilități fiscale (45%) şi reducerea birocrației și simplificarea legislației, în special a Codului fiscal (15%).

Accesul la finanțare – în continuare o problemă majoră

82% dintre respondenți consideră accesul la finanțare dificil sau foarte dificil, în scădere cu 6 puncte procentuale față de ediția anterioară a studiului. Top 3 instrumente de finanțare cu impact pentru companiile antreprenoriale sunt creditele bancare, fondurile europene și microfinanțarea.

În privinţa ariilor de acţiune ale guvernului, antreprenorii români consideră următoarele măsuri ca fiind cele mai potrivite pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al companiilor antreprenoriale:

  • Facilităţile fiscale pentru investiţiile în companii mici (26%)
  • Oferirea de garanții pentru credite (20%)
  • Impozitarea redusă a câștigurilor de capital (18%)
Mai multe articole despre:
patroni taxe cod fiscal antreprenori noul cod fiscal