Patronii din România se plâng de concurenţă neloială. Salariile bugetarilor, prea mari
Mediul de afaceri din România ar avea nevoie de cel puţin 200.000 de oameni, dar munca la stat este mai atractivă pentru români, este de părere preşedintele Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc, Mohammad Murad.
Nemulţumirile sunt legate şi de creşterea taxelor şi impozitelor pentru firmele private odată cu începerea revoluţiei fiscale. Mediul de afaceri reclamă şi lipsa de comunicare din partea Executivului cu privire la politica fiscală.
Patronii din România se plâng de concurenţă neloială. Aceştia sunt de părere că salariile bugetarilor sunt mult mai mari în comparaţie cu lefurile de la privat, deşi munca prestată la stat este semnificativ mai uşoară. Ca atare, criza de muncă s-a acutizat în mediul de afaceri.
"Mâine-poimâine se deschide sezonul la mare și sunt unități hoteliere care nu au cu cine deschide hotelurile. Unii spun că nu dăm salarii bune. E greşit. Noi dăm cât putem astfel încât să nu intrăm în pierdere. Sunt 67 de taxe pe care le plătim în fiecare lună. Rentabilitatea în zona de turism este undeva la 5% pe an. Îţi trebuie 20 de ani ca să recuperezi investiţia", a declarat Mohammad Murad, om de afaceri şi preşedintele Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc.
Potrivit lui Cristian Pârvan, președintele unei asociații a oamenilor de afaceri, firmele private din Bucuresti nu găsesc angajați, în schimb la concursul organizat de Primăria București, la 2000 de locuri de munca au venit 6000 de cereri, ceea ce arata ca PMB este un loc de munca foarte foarte tentant.
"Este evident că față de o firmă privată unde ai obligații, termene de predare, disciplină, program și criterii de performanță față de administrație unde nu ai niciun criteriu de performanță", a spus Pârvan.
În România, o firmă nou înfiinţată are o durată medie de viaţă de 13-15 luni faţă de 7 ani, cât are în restul Uniunii Europene.
Între 2011 şi 2015: 100 de mii de firme au intrat în insolvenţă, ceea ce a dus la pierderea a 450 de mii de locuri de muncă.