MENIU

Patriarhul Daniel, apel la unitatea întregii Ortodoxii, la sinodul unde Rusia lipseşte

Daniel, Patriarhul Romaniei

Patriarhul României Daniel a adresat un prim mesaj la Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe din Creta, în care a făcut un apel la unitatea întregii Ortodoxii, în contextul în care Biserica Rusă şi alte trei biserici apropiate de Moscova au boicotat întâlnirea istorică a creştinismului răsăritean.

În cadrul sesiunii inaugurale a Sfântului și Marelui Sinod de luni, 20 iunie 2016, Daniel, Patriarhul României, a adresat un cuvânt în care a subliniat importanța respectării sinodalității nu doar la nivel local, ci și panortodox.

Mesajul lui Daniel a fost apreciat de Patriarhul Ecumenic și conţinutul său a fost caracterizat ca fiind profund teologic, spune agenţia de presă Basilica.

eMAG Revolutia Preturilor - Cea mai mare promotie din acest an. Ofertele SUNT AICI

Bisericile ortodoxe se reunesc în Creta, în primul Mare Sinod de la Schisma din 1054 dintre Roma şi Constantinopol. Întâlnirea nu a fost onorată de una dintre cele mai mari Biserici Ortodoxe, cea Rusă.

Marele Conciliu Ortodox, o reuniune fără precedent în ultimul mileniu, care ar trebui să parafeze unitatea bisericilor creștine ortodoxe din întreaga lume, s-a deschis duminică în insula Creta (Grecia), dar forța să este diminuată de mai multe absente, inclusiv de cea răsunătoare a Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, comentează agenția AFP.

Mai jos Mesajul Patriarhului român:

"Sanctitatea Voastră,
Preafericirile Voastre,
Înaltpreasfințiile Voastre,
Onorați participanți la acest Sinod,

Sfântul și Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe este în același timp un eveniment rar și începutul unei normalități, deoarece sinodalitatea este o regulă canonică a vieții Bisericilor locale, pentru a exprima unitatea credinței ortodoxe, a vieții sacramentale și a disciplinei canonice a Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Dacă sinodalitatea este o normă canonică la nivel local, ea trebuie să fie o normă și la nivel panortodox sau universal.

Sinodalitatea se împlinește în concelebrarea sacramentală a Sfintei Euharistii, pentru a exprima simultan unitatea de credință ortodoxă și însăși taina comuniunii Bisericii cu Capul ei, Domnul Iisus Hristos.

Autocefalia Bisericilor Ortodoxe exprimă libertatea lor administrativă și pastorală, în timp ce comemorarea euharistică panortodoxă și sinodalitatea panortodoxă exprimă unitatea întregii Ortodoxii.

Activitatea pastorală și misionară a Bisericii trebuie să țină cont astăzi de problemele și provocările contemporane. Totuși, scopul principal al lucrării Bisericii este sfințirea și mântuirea oamenilor, adică dobândirea vieții veșnice în iubirea și lumina Împărăției Preasfintei Treimi.

În acest sens, Sinodul nu trebuie să formuleze noi dogme sau sfinte canoane noi, ci trebuie să aibă o semnificație pastorală și misionară actuală, pentru a mărturisi iubirea lui Hristos pentru Biserica Sa și pentru întreaga umanitate. Duhul Sfânt este Duhul Adevărului și al Comuniunii. Dacă mărturisim împreună dreapta credință, atunci primim bucuria comuniunii în iubirea Preasfintei Treimi, pe Care o sărbătorim astăzi.

Daniel, Patriarhul României"