Pastila anti-COVID-19 de la Pfizer, prescrisă de toți medicii americani în fața uriașului VAL de coronavirus
Autoritățile medicale din Statele Unite accelerează folosirea pastilei anti-COVID-19 marca Pfizer - Paxlovid în încercarea de a opri noul val de coronavirus și de scădere a spitalizărilor și deceselor din ultima vreme.
Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, "face diferenţa" permiţând limitarea numărului de spitalizări şi de decese într-o perioadă în care Statele Unite se confruntă cu un nou val epidemiologic.
Statele Unite înregistrează în prezent aproximativ 95.000 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi - un număr subestimat din cauza extinderii testelor rapide la domiciliu, ale căror rezultate nu sunt întotdeauna comunicate autorităţilor.
După începuturi ezitante din cauza unui acces dificil pentru pacienţi, acest medicament, administrat pe cale orală timp de cinci zile şi cât mai rapid posibil după apariţia simptomelor, a fost de patru ori mai utilizat luna trecută în raport cu perioada similară precedentă, a declarat medicul Ashish Jha, noul coordonator al grupului de lucru de la Casa Albă privind combaterea crizei sanitare COVID-19.
Paxlovid a fost aprobat de EMA, în Europa, pe 27 ianuarie anul acesta, fiind primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană.
În America, "20.000 de cutii de Paxlovid sunt prescrise în fiecare zi. Cred că acesta este unul dintre motivele importante pentru care, în pofida creşterii puternice a numărului de infectări, nu am asistat la o creştere comparabilă a deceselor. Am constatat o creştere a spitalizărilor, dar nu la nivelul aşteptat în acest stadiu", spune oficialul american.
"Cred că Paxlovid face o diferenţă enormă", a declarat Ashish Jha, potrivit căruia criteriile de eligibilitate privind primirea acestui medicament sunt "foarte largi" (persoanele cu risc de a dezvolta forme grave de COVID-19), notează AFP, citată de Agerpres.
Tratamentul antiviral cu Paxlovid acționează prin diminuarea capacităţii virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, stopând astfel dezvoltarea bolii COVID-19. Anumiţi pacienţi au observat totuși că se îmbolnăvesc din nou după cinci zile de tratament, redevenind pozitivi la testele de depistare a noului coronavirus. Însă este dificil de estimat frecvenţa acestor cazuri, iar persoanele menţionate nu dezvoltă forme grave ale bolii, a mai precizat Ashish Jha.
Studii clinice sunt avute în vedere pentru a testa dacă un tratament mai îndelungat este necesar, a precizat medicul Anthony Fauci, consilier la Casa Albă și fost coordonator al grupului privind gestionarea COVID-19 în timpul mandatulu ifostulu irpeședinte american Donald Trump.
În același timp, există o presiune mare pentru clasa politică americană pentru a aproba o nouă tranșă de bani necesari pentu cumpărarea de vaccinuri anti-COVID-19 cu formule actualizate, ce vor fi dezvoltate de companiile farmaceutice.
Casa Albă a repetat apelul lansat deja pentru ca senatorii şi deputaţii din Congres să voteze pentru adoptarea unei finanţări suplimentare de 22,5 miliarde de dolari. Aceste fonduri ar trebui să permită în special cumpărarea de doze de vaccinuri cu formulă potenţial actualizată, pentru a lupta mai eficient împotriva variantelor virale aflate în circulaţie.
Grupurile farmaceutice lucrează în prezent la această posibilitate, iar experţii Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să se reunească în luna iunie pentru a discuta acest subiect.
"Fără fondurile adiţionale ale Congresului, nu vom putea să cumpărăm suficiente vaccinuri pentru toţi americanii care doresc un astfel de ser, odată ce noile generaţii de vaccinuri vor fi lansate la toamnă sau la iarnă. Ar fi îngrozitor. Am asista la multe decese inutile", a avertizat Ashish Jha.