Pas IMPORTANT în lupta cu COVID-19: Terapie cu anticorpi a AstraZeneca, autorizată în SUA pentru a preveni infecția. Cui se RECOMANDĂ
Autorităţile sanitare americane au autorizat, miercuri, administrarea de anticorpi de sinteză dezvoltaţi de AstraZeneca la anumite persoane care nu reacţionează bine la vaccinuri din motive medicale, pentru a le proteja împotriva COVID-19 înainte de orice expunere la virus.
Este pentru prima dată când Agenţia pentru Medicamente din SUA (FDA) a autorizat în regim de urgenţă un astfel de tratament cu rol de prevenţie. Această terapie nu este "un înlocuitor al vaccinării", avertizează agenţia, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Tratamentul este autorizat doar pentru persoanele imunodeprimate, la care este probabil ca vaccinul să funcţioneze mai puţin bine, sau pentru cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale, care au, de exemplu, reacţii alergice puternice. În aceste cazuri, tratamentul se poate administra persoanelor începând cu vârsta de 12 ani.
Denumit "Evusheld", tratamentul combină două tipuri de anticorpi de sinteză (tixagevimab şi cilgavimab) şi se administrează sub formă de două injecţii intramusculare administrate imediat una după alta.
Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului atunci când îl întâlneşte, ţintind proteina Spike, care îi permite să intre în celule umane, pentru a le infecta.
Tratamentul "poate fi eficient pentru o prevenire pre-expunere (la virus) timp de şase luni", precizează FDA, subliniind că acesta nu poate fi administrat persoanelor deja infectate. Acest lucru ar putea fi posibil la un moment dat, asta deoarece AstraZeneca testează tratamentul pentru pe pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2.
Cât privește efectele secundare, acestea pot include o reacţie alergică, sângerare la locul injectării, durere de cap sau oboseală.