Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia
Parlamentul European s-a pronunţat joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană să fie suspendate în cazul în care Ankara va pune în aplicare reforma constituţională aprobată în urma referendumului din aprilie, care extinde practic prerogativele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Parlamentul European are însă o influenţă limitată pe această temă şi Turcia a respins joi propunerea de a renunţa la negocierile de aderare la UE în schimbul unei cooperări puternice în alte domenii.
Liderii UE l-au criticat pe Erdogan şi comportamentul său faţă de oponenţi atât înainte, cât şi după puciul eşuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc să compromită acordul încheiat anul trecut cu Turcia, în virtutea căruia migranţii care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimişi înapoi, ceea ce a atenuat într-o oarecare măsuri criza migranţilor ce ameninţa unitatea UE.
Rezoluţia adoptată de PE joi "invită Comisia şi statele membre, în conformitate cu cadrul de negociere, să suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fără întârziere, dacă pachetul de reforme constituţionale este pus în aplicare neschimbat".
Reforma constituţională propusă de Erdogan îi extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, în opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.
Partidele de opoziţie şi organizaţiile pentru drepturile omului declară că aceste reforme ameninţă independenţa judiciară şi că aceasta concentrează toată puterea în mâinile unui singur om. De asemenea, UE şi-a exprimat îngrijorarea în această privinţă.
Comisia de la Veneţia, precum şi un grup de experţi juridici din cadrul Consiliului Europei, for din care face parte şi Turcia, au avertizat încă din luna martie, înainte de referendumul din Turcia, că această reformă constituţională reprezintă un "pas periculos înapoi" pentru democraţie. Ankara a respins aceste critici.
De asemenea, alături de celelalte teme discutate, s-a abordat problema Ciprului, după cum subliniază un comunicat al Biroului de Informare al Parlamentului European în România.
Acesta informează că „Parlamentul European susţine o rezolvare corectă, cuprinzătoare şi viabilă a problemei Ciprului, bazată pe o federaţie cu două comunităţi şi două zone. Parlamentul face apel la Turcia să demonstreze sprijinul pentru o încheiere rapidă a negocierilor şi să înceapa să îşi retragă trupele din Cipru.
Rezoluția a fost votată cu 477 de voturi la 64 și 97 de abțineri. Parlamentul intenționează să trimită în toamnă o delegație ad-hoc la Ankara, pentru a reînnoi dialogul parlamentar.
”Parlamentul vorbește cu o voce clară și unică atunci când condamnă declinul serios al guvernului turc în privința standardelor democratice, continuând să sprijine poporul turc – milioane de oameni care ar dori să continue să vadă în UE o ancoră pentru reformarea țării. Împreună cu voi (popor turc), sperăm că ”Adalet” (justiția) se va întoarce curând în Turcia.”, a declarat raportorul Kati Piri.