MENIU

Parlamentul din Hong Kong a retras legea extrădării care a provocat protestele

O primă victorie pentru protestatarii din Hong Kong. Guvernul retrage legea privind extrădarea care a declanșat cele mai ample manifestații din ultimii ani. Autorităţile din Hong Kong au anunţat miercuri retragerea proiectului legislativ privind extrădările, care a generat nemulţumiri masive în rândul locuitorilor, manifestate prin intermediul a cinci luni consecutive de proteste.

Ministrul securităţii, John Lee, este cel care a făcut anunţul în timpul unei sesiuni a Consiliului Legislativ (parlamentul din Hong Kong): „Pentru a ilustra clar poziţia guvernului cu privire la această propunere, anunţ retragerea proiectului”, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Aceştia au cerut informaţii, însă oficialul din Hong Kong a refuzat să răspundă solicitărilor.

Sesiunea a fost întreruptă puţin mai târziu, după ce tabăra prodemocratică a început să vocifereze la adresa lui Lee şi i-a cerut demisia.

Nu există certitudinea că retragerea actului legislativ va diminua protestele din ţară, aflate acum în cea de-a cincea lună consecutivă.

Manifestaţiile de stradă s-au transformat în cea mai mare criză politică din regiune, protestatarii solicitând reforme democratice din partea autorităţilor locale.

Renunţarea la această lege controversată este una din cele cinci cereri ale manifestanţilor prodemocraţie, care mai solicită o investigaţie independentă asupra brutalităţilor poliţiei, amnistierea celor arestaţi, alegerea şefului executivului local din Hong Kong prin sufragiu universal şi să nu se mai folosească termenul ''revolte'' pentru protestele începute pe 12 iunie.

Deşi pe 4 septembrie şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, manifestanţii au continuat protestele pentru a obţine satisfacerea tuturor revendicărilor. Dar unii manifestanţi au ales modalităţi mai radicale în locul protestelor paşnice, iar confruntările violente cu poliţia au devenit obişnuite.

Executivul din Hong Kong a suspendat, în 15 iunie, proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor către China continentală, după aproape o săptămână de manifestaţii de stradă care au degenerat în violenţe în ultimele zile. Şefa executivului local, Carrie Lam, a făcut un anunţ în această privinţă , cu o zi înaintea unui marş de protest care se anunţă unul de amploare, după ce duminica trecută au ieşit pe străzile din Hong Kong aproximativ 1 milion de persoane.

Decizie incendiară la Hong Kong, înaintea unui nou protest de 1 milion de oameni

Anunțul de miercuri, 23 octombrie, a retragerii oficiale a proiectului de lege vine la opt luni după ce a fost anunțat. Proiectul ar fi permis Beijingului să-i preia pe refugiaţii ''fugari'' în fosta colonie britanică pentru a-i judeca în sistemul judiciar chinez.

La sfârșitul lunii iunie, la împlinirea a 22 de ani de la trecerea Hong Kong de sub ocupație britanică la sfera de influență chineză, protestatarii au încercat să intre cu forța în guvern și legislativ:

Poliția a condamnat apoi, într-un comunicat de presă, acțiunile ilegale ale manifestanților și atacul asupra forțelor de ordine. De partea lor, protestatarii nu renunță și cer demisia lui Carrie Lam, șefa guvernului, retragerea imediată și definitivă a legii controversate privind extrădarea, eliberarea manifestanților deja reținuți și revocarea termenului de revoltă, aplicat celor care au ieșit în stradă.

Revoltă masivă la Hong Kong. Protestatarii au forțat intrarea în Guvern și Parlament (VIDEO)

 Pe 12 iunie, protestele de stradă din Hong Kong față de contestatul proiect de lege ce ar permite extrădarea către China au degenerat în adevărate confruntări cu forțele de ordine. Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, în vreme ce protestatarii au blocat artere cheie și s-au apărat aruncând cu diverse proiectile spre polițiști.

Confruntări violente în Hong Kong. Zeci de mii de oameni pe străzi împotriva Chinei  

 

Mai multe articole despre:
proteste China Hong Kong manifestanţi Carrie Lam