Parlamentul a decis CALENDARUL învestirii Cabinetului Orban 2. Ce li se pregătește miniștrilor
Parlamentul a decis, marți, calendarul învestirii celui de-al doilea Cabinet liberal condus de Ludovic Orban. Noul Guvern va primi votul în Parlamentul reunit peste două săptămâni, pe 24 februarie. Majoritatea social-democrată a ales termenul MAXIM de 15 zile pentru convocarea ședinței comune de învestitură a Executivului liberal.
Birourile Permanente Reunite au decis marți calendarul învestirii Guvernului Orban 2, potrivit căruia audierile miniștrilor în comisii vor avea loc în zilele de 17, 18 și 19 februarie, iar votul în plen – peste două săptămâni, pe 24 februarie, la ora 16:00.
Anunțul a fost făcut de premierul desemnat Ludovic Orban.
„Birourile Permanente reunite ale Parlamentului, dominate de o majoritate PSD, au stabilit un calendar pentru procedura de învestire a guvernului. Audierile miniștrilor vor avea loc săptămâna viitoare, pe 17, 18 și 19, urmând ca votul de învestire în plenul reunit să se desfășoare luni, 24, începând cu ora 16”, a declarat Orban.
Potrivit art. 103 din Constituție, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, adică nu trebuie să treacă mai mult de două săptămâni de la prezentarea listei și programului. Drept pentru care, PSD a fixat ca termen pentru votul în Parlament cea mai îndepărtată dată.
CE URMEAZĂ PENTRU NOUL GUVERN ORBAN 2
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună.
Votul de învestire în plenul reunit se va da luni, 24 februarie, începând cu ora 16.00.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit prevederilor Constituției la art 103..
Procedura prin care Parlamentul acordă votul de încredere pentru Guvern este descrisă în regulamentele celor două Camere. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.
Pentru ca noul Guvern Ludovic Orban, Orban 2.0, să fie învestit, este necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze „pentru”.
Votul este secret, cu bile.
După acordarea votului de încredere, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului, stabilește Constituția la articolul 104.
COMPONENȚA GUVERNULUI LIBERAL LUDOVIC ORBAN 2
Al doilea Guvern PNL care va primi, sau nu, votul de învestitură peste două săptămâni, pe 24 februarie, are aceeași componență ca și primul.
Premierul desemnat Ludovic Orban nu a schimbat niciun nume din primul Cabinet pe care l-a condus timp de trei luni.
LISTA DE MINIȘTRI GUVERNUL ORBAN 2
Raluca Turcan - viceprim-ministru
Florin Cîţu - ministrul Finanţelor Publice
Marcel Vela - ministrul Afacerilor Interne
Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe
Cătălin Predoiu - ministrul Justiţiei
Nicolae Ciucă - ministrul Apărării Naţionale
Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
Lucian Bode - ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Adrian Oros - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Costel Alexe - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ion Ştefan - ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
Marcel Boloş - ministrul Fondurilor Europene
Victor Costache - ministrul Sănătăţii
Monica Anisie - ministrul Educaţiei şi Cercetării
Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii
Ionuţ Stroe - ministrul Tineretului şi Sportului
Violeta Alexandru - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale