MENIU

Părinţii turci din România, presaţi să-şi retragă copiii de la şcolile Lumina

Statul turc face tot mai multe presiuni asupra cetăţenilor săi. 120 de copii şi-au început anul şcolar în alte unităţi de învăţământ după ce părinţii au fost forţaţi să îi retragă de la şcolile Lumina. Între timp, Turcia a anunţat că nu va recunoaşte diplomele absolvenţilor de la şcolile lui Gulen din România şi a anulat diplomele profesorilor, informează Realitatea TV.

Şcolile turceşti din România şi-au deschis porţile mai mult pentru elevii români decât pentru cei turci.

Husein Mehmed are doi copii la instituţiile LUMINA. Crede că politica nu are ce căuta în şcoală, dar mărturiseşte că majoritatea prietenilor de familie au cedat presiunilor venite dinspre Turcia. Probleme au însă profesorii! Sedat predă limba turcă de peste 16 ani în România. Pentru prima dată, anul acesta nu şi-a putut vizita familia pentru că autorităţile nu i-au eliberat actele necesare.

Între timp, vicepremierul Turciei, Veysi Kainak, a anunţat că nu va recunoaşte diplomele absolvenţilor de la şcolile LUMINA din România şi a anulat diplomele profesorilor de aici.

10 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate, care se presupune că ar fi finanţate de Fethullah Gulen, funcţionează în România.

La presiunile Ambasadei, tot mai mulţi părinţi şi-au transferat copiii la alte instituţii de învăţământ.