Camera Deputaților votează marți cererea de încuviințare a urmăririi penale față de Elena Udrea
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Camerei Deputaților să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Elena Udrea, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de instigare la luare de mită, detaliate într-un nou dosar constituit la DNA pe numele fostului ministru al Dezvoltării. Votul în plen va fi dat marți.
UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta luni cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plen va fi dat marți, a decis Biroul permanent al forului legislativ
"Am avut o ședință a Biroului permanent, în urma unei solicitări a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, referitoare la formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de doamna deputat Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului și membru al Camerei Deputaților. Conform Regulamentului, la orice solicitare Bp se întrunește de îndată. S-a înaintat scrisoarea către Comisia juridică. Luni, odată cu plenul, Comisia juridică va lucra și își va da avizul. Urmează marți, după votul final, să fie votul cu bile", a precizat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
El a spus că cererea justiției în privința Elenei Udrea este pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și sunt 13 volume, cu o medie de 200 de file fiecare.
"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui Camerei Deputaţilor să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, fost ministru al Turismului şi membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi a art. 5 Cod penal", se arată într-un comunicat remis de PÎCCJ.
Conducerea Camerei Deputaților se reunește la ora 12.30 pentru a stabili calendarul dezbaterii și votului acestei solicitări.
DNA cere din nou ridicarea imunităţii Elenei Udrea, pentru fapte comise în campania electorală a lui Traian Băsescu, în 2009. Aceasta este acuzată de două noi infracţiuni de instigare la luare de mită. Potrivit procurorilor, Udrea l-ar fi determinat pe Gheorge Nastasia, secretar general al Ministerului Turismului, dar şi pe Victor Tarhon, preşedinte CJ Tulcea, să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Reamintim că în acelaşi dosar, Ioana Băsescu este plasată sub control judiciar.
Potrivit procurorilor DNA, cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.
Probe noi în dosar: Udrea, două infracţiuni de instigare la luare de mită
În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.
Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Tarhon Victor, președintele Consiliului județean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.
Cum se făcea plata: contracte fictive. Udrea, legătura
Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela. Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obţinuţi pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.
Având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Nastasia Gheorghe și coopera cu Tarhon Victor, infracțiunile de instigare la luare de mită reţinute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviinţarea Camerei Deputaților.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Precizăm că în prezenta cauză inculpaţii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Băsescu Ioana, Francesco Giovanni – Mario sunt cercetaţi sub control judiciar, aceeaşi măsură fiind dispusă şi faţă de Udrea Elena Gabriela în legătură cu cele cinci infracţiuni de spălare de bani, se arată în comunicat.
Deputatul Elena Udrea susține că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut miercuri urmărirea sa penală pentru instigare la luare de mită în campania electorală din 2009, deși de la momentul chemării sale la DNA în urmă cu două săptămâni nu s-a mai întâmplat nimic, pentru că era nevoie de ceva care să acopere "cucuveaua mov".
"Kovesi încearcă să scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine! Nimic nou!", a scris Udrea, miercuri, pe Facebook.