Paradoxul agresivității variantei Omicron. Medic român: S-ar putea să înceapă o nouă pandemie, dar apoi...
Răspândirea accelerată a noii variante sud-africane a SARS-CoV-2, denumită Omicron, îi face pe cercetători să identifice trei scenarii posibile cu privire la evoluția pandemiei. Contagiozitatea ridicată noii tulpini ar putea fi atât o amenințare cât și „călcâiul lui Ahile” al virusului, iar din această cauză, dincolo de valul de îmbolnăviri, Omicron ar putea fi ultima mutație a SARS-CoV-2 care va face ravagii.
Datele de la Institutul de Evaluare și Măsurători în Sănătate de la Washington, SUA arată deja că România se va confrunta cu o creșterea a numărului de cazuri imediat după Sărbători.
Dr. Gabriel Diaconu – medic psihiatru specialist pe medicină de dezastre – a explicat, pentru Ziare.com, de ce următorul val al pandemiei (presupunând că acesta va fi generat de tulpina Omicron) ar putea fi și ultimul.
Medicul arată că proprietățile observate până acum la tulpina Omicron – contagiozitate crescută și rată mare de replicare – fac ca virusul să se răspândească rapid, dar în același timp împiedică apariția altor tulpini.
În ceea ce privește contagiozitatea, specialiștii au arătat până acum că tulpina din Wuhan avea o contagiozitate de 1 la 3, ceea ce înseamnă că o persoană infectată transmitea boala la alte 3 o persoane până ca primul purtător să fie diagnosticat pozitiv. Tulpina Alfa, responsabilă pentru Valul 3, avea o contagiozitate de 1 la 6, adică un purtător infecta la rândul lui între 4 și 6 alte persoane. Varianta Delta, cea responsabilă pentru ultimul val pandemic, avea o contagiozitate asemănătoare cu o a rujeolei: până la 10 alte persoane se pot infecta de la un singur purtător.
Ceea ce i-a speriat pe oamenii de știință din întreaga lume e că tulpina Omicron pare a avea o contagiozitate și mai mare decât Delta, pe care cercetătorii o vor identifica în următoarea perioadă. Cert este că, în Africa de Sud, tulpinii Omicron i-au luat 14 zile pentru a deveni dominantă în fața tulpinii Delta – și asta a fost observat în baza secvențierilor din această țară. Alte state din sudul continentului, afectate și ele de răspândirea Omicron, nu au o capacitate mare de secvențiere, deci nici date concrete cu privire la răspândire.
Trei scenarii ipotetice cu privire la tulpina Omicron
Medicul arată că nimeni nu poate să știe Este o chestiune pe care ca prognoză, ca parcurs, nu o putem decât pe o putem desena pe obișnuitele scenarii: cel mai rău, realist și cel mai bun.
„În cel mai rău scenariu avem o nouă pandemie punct. În sensul că cea veche nu s-a terminat, dar cu siguranță începe cea nouă. Dincolo de protecția pe care o dau măsurile de restricție, la proprietățile Omicron, ne vom confrunta cu un număr de milioane de noi cazuri spre zeci de milioane de noi cazuri. Trebuie spus și următorul paradox: viteza cu care se răspândește o pandemie este direct proporțională cu viteza cu care se termină pandemia. Din motive cu totul naturalistice, când virusul a contaminat toate gazdele, unele vor trăi, unele vor muri. Drept urmare, este un dezavantaj pentru Omicron că are o rată foarte mare de transmisibilitate, de infecțiozitate și că este atât de rapid. Pentru că asta înseamnă că dintr-o dată, de la un contact prelungit care favorizează apariția altor tulpini, ajungem să vorbim de o luptă sângeroasă, rapidă, care se rezolvă repede. Și care, deși Omicron pare înspăimântător, nu mai lasă loc pentru tulpini emergente. Și acesta este motivul pentru care oameni din domeniu propun că Omicron s-ar putea să fie ultima tulpină pentru o bună perioadă de timp, tocmai pentru că pare atât de înspăimântător.
În scenariul realist, cu toate măsurile de protecție (care au un caracter umanitar, care caută să salveze vieți) timpul de răspândire al Omicron este împiedicat și cu ocazia asta tratăm mai mulți oameni, îi punem la adăpost, vaccinăm – astfel încât să moară mai puțini de Omicron decât s-ar fi întâmplat în mod natural.
În cel mai bun scenariu, Omicron însuși este imunizant – și asta înseamnă o patogenicitate mai mică. Dr. Cristian Apetrei, care este o referință foarte bună, a spus că nu e corectă teza potrivit căreia dacă virusul e mai transmisibil e mai puțin patogen, lucru care este corect. Dar, dacă în următoarele săptămâni vom avea date în sensul acesta, s-ar putea să fie o veste bună. S-ar putea ca, în cele din urmă, de la Omicron încolo să vorbim despre virusuri cum sunt cele ale guturaiului banal, care curg foarte repede, ard foarte repede, dar omoară mult mai puțin. Însă, dintr-o perspectivă a sănătății publice, legea „speră la ce e mai bine, dar pregătește-te la ce e mai rău” funcționează și trebuie implementată la nivelul guvernelor/stat”, a declarat medicul.