MENIU

Palatul Arhiepiscopal care a ars în Constanța nu avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu

Incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că Palatul Arhiepiscopal, clădire a cărei mansardă a fost cuprinsă de flăcări, nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu. 

ISU Dobrogea a arătat că în podul clădirii a fost amenajat un spaţiu cu funcţiunea de chilii, după anul 2000.

“Palatul Arhiepiscopal este o construcţie ce datează încă din anul 1932. Începând cu anul 1998 aceasta are destinaţia de reşedinţă a Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior anului 2000, a fost amenajat un spaţiu funcţional în podul construcţiei cu funcţiunea de chilii (spaţii de reşedinţă pentru călugări). În acest moment, având în vedere faptul că destinaţia este aceeaşi, precum şi funcţiunile Palatului Arhiepiscopal Tomis, cât şi a legislaţiei in vigoare, acesta nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu, fiind  stipulat acest aspect la art I, lit f din Anexa nr 1 a HG 571 din 10 august 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis ISU Dobrogea.
 
Incendiul la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a fost anunţat la 112 sâmbătă, la ora 21.52.
 
”La locul solicitării au fost alocate şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, cinci autospeciale de lucru la înălţime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanţă din cadrul Serviciului Judeţean, iar de la Primărie şi de la doi operatori privaţi au venit în sprijin trei cisterne cu apă şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă. De la ISU Tulcea, precum şi de la ISU Ialomiţa au venit câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de lucru la înălţime, dar acestea au rămas în subunităţile noastre pentru alte intervenţii în caz de nevoie”, a explicat ISU Constanţa.
 
În urma incendiului, nu au fost victime sau persoane care să necesite transportul la spital.
 
Incendiul a fost localizat la ora 0.02.
 
”În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1.27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.
 
În urma incendiului, o turlă aflată pe clădire, cuprinsă de flăcări, s-a prăbuşit. 
 
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a afirmat că în momentul izbucnirii incendiului la mansardă se aflau 15-16 călugări. 
 
“Nu pot să vă confirm vreo ipoteză oficială. Rămâne să vedem dacă instalaţia electrică, un aparat defect, dar avem o variantă pe care o putem exclude. Cineva a sugerat că ar fi vorba de o mână criminală. Nu este vorba de aşa ceva. Personalul catedralei ajunge până la 30 de monahi, în acel moment erau 15-16. Mai întâi au încercat ei să izoleze focul, pentru că la mansardă curenţii de aer erau foarte puternici s-au autoevacuat”, a afirmat purtătorul de cuvânt. 
 
Eugen Tănăsescu a precizat că la mansardă nu erau documente oficiale. 
 
“Mansarda este din lemn, cam ca la Notre Dame. Acolo erau obiecte personale, textile, mobilă. Nu vorbim de documente oficiale. Vom face un inventar. Tot ce ar putea să le afecteze ar fi apa”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 
 
El a mai precizat că toată clădirea este dotată cu stingătoare şi că personalul ISU venea periodic în control şi verifica aceste aspecte.
 
Eugen Tănăsescu a menţionat că nu exista un sistem de detecţie a incendiului.
 
În momentul izbucnirii incendiului, ÎPS Teodosie oficia o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, aflată în apropiere.
 
Poliţiştii constănţeni au început cercetările în urma incendiului de la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa şi au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă. La rândul lor, pompierii au anunţat că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de o lumânare lăsată nesupravegheată.
 
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin, în urmă cu aproape o sută de ani.

Mai multe articole despre:
incendiu isu constanta