MENIU

Pagube uriașe în județul Maramureș după furtuna și precipitațiile abundente de marți seara. O persoană a ajuns la spital

Brazi doborâți la pământ de o vijelie puternică în jude Maramureș/Captură video

Pagube uriașe făcute de furtunile și precipitațiile intense de marți seara și din timpul nopții de marți spre miercuri în județul Maramureș. Mai multe acoperişuri au fost distruse şi o persoană a fost spitalizată. Totodată, 5 ha de pădure au fost afectate de vânt.

Precipitaţiile abundente, aversele torenţiale însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului au contribuit la producerea de pagube materiale pe raza localităţilor Ieud, Ocna Şugatag, Şişeşti, Budeşti, Sighetu Marmaţiei, Cavnic şi Călineşti, a anunțat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş, Dan Bucă.

Potrivit sursei citate, s-au depăşit pragurile de precipitaţii la staţiile hidrometrice Copalnic, Fereşti, Strâmtura, Vadu Izei, Cavnic. Au fost depăşite cotele de apărare la staţia hidrometrică Cavnic, râul Cavnic.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat cu utilajele din dotare (buldoexcavator, autobasculantă, tractor, drujbe, vehicule, pompe) şi personal SVSU pentru decolmatarea podurilor, podeţelor, şanţurilor şi rigolelor, degajarea aluviunilor, îndepărtarea arborilor şi crengilor prăbuşite/rupte de vânt, dar şi pentru refacerea infrastructurii afectate de şuvoaiele de apă.

Urgie în Maramureș: o tornadă a culcat la pământ o pădure întreagă. Un bărbat a murit lovit de fulger - VIDEO

În localitatea Văleni, rafalele puternice de vânt au prăbuşit mai mulţi arbori care au avariat acoperişurile la şase gospodării, 12 anexe gospodăreşti, două obiective sociale şi economice. De asemenea, a fost doborâtă de vijelie o suprafaţă de cinci hectare de pădure.

Vijelia a smuls elemente de construcţie de pe un acoperiş, care în cădere au rănit un cetăţean. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei pentru investigaţii medicale şi a beneficiat de ajutor medical specializat.

La Sighetu Marmaţiei şi la Şişeşti rafalele vântului au afectat şi avariat peste 20 de acoperişuri -case, blocuri, faţade, obiective sociale şi economice. Echipaje ale societăţii Electrica s-au deplasat în zonele afectate şi au intervenit pentru remedierea defecţiunilor şi alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.

Precipitaţiile abundente au contribuit la formarea de scurgeri de pe versanţi care au transportat aluviuni, material lemnos şi au inundat patru anexe gospodăreşti şi patru beciuri la Ocna Şugatag.Debitele şi nivelurile crescute ale unor cursuri de apă necadastrate şi scurgerile de pe versanţi nu au putut fi preluate de reţelele de canalizare, iar şuvoaiele de apă au colmatat poduri, podeţe, şanţuri şi rigole.

Apele s-au revărsat şi au afectat patru surse de alimentare cu apă în sistem centralizat, o staţie de epurare a apei, o reţea de alimentare cu apă şi canalizare.

Au fost afectate de inundaţii, 10,8 kilometri de drum comunal, 27,94 km de străzi, 24 km de drumuri forestiere şi agricole, dar şi 10 hectare de teren arabil.

România, măturată de furtuni și vânt nervos. Fenomenele extreme continuă, avertizează meteorologii: temperaturile scad dramatic. Când revine canicula

Pompierii militari au degajat din zona reţelelor de infrastructură şi a reţelelor de alimentare cu energie electrică copacii prăbuşiţi şi crengile rupte de rafalele puternice de vânt. De asemenea, pompierii au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apelor din beciurile şi curţile inundate.

În context, prefectul Rudolf Stauder, preşedintele C.J.S.U. Maramureş, a declarat că vor fi constituite comisii mixte care se vor deplasa în teren şi vor proceda la evaluarea pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Situaţia centralizată a pagubelor va fi transmisă la ministerele de resort.