MENIU

Pacienţii cu ciroză vor primi gratuit, din această lună, tratamentul fără interferon

Din această lună, o mică parte dintre bolnavii cu hepatita C vor beneficia de un tratament nou decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este vorba de terapia fără interferon. Medicamentul se numeşte Viekirax-Exviera, iar costul tratamentului va fi acoperit de CNAS.

Potrivit CNAS, în programul gratuit vor intra aproximativ 5.000 de bolavi, deşi numărul celor afectaţi este de cel puţin trei ori mai mare. Pacienţii eligibili vor fi selectaţi în urmă unor investigaţii efectuate în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Constanţa. Acolo vor fi analizate dosarele tuturor pacienţilor, pregătite cu ajutorul medicilor curanţi. Tratamentul este oral şi va fi asigurat bolnavilor care nu au nicio altă alternativă în prezent - cei cu ciroză cu grad de fibroză F4 şi F3, scrie bzi.ro.

"Nu toţi pacienţii vor primi în octombrie tratamentul, pentru că nu se poate. Trebuie făcut acel dosar medical cu fibroscanul, viremia şi aşa mai departe. Dosarele se aprobă şi lucrurile continuă. Nu există lista de aşteptare. Am conceput un program informatic în care analizele, la momentul în care se fac, vor fi puse într-un program, ajung la membrii comisiei, se uită pe ele, vine dosarul şi obţine aprobarea", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

El a precizat că dosarul pentru fiecare pacient este "absolut necesar", pentru că în funcţie de acesta se vor face decontările.

Totodată, pacienţii care vor urma acest tratament vor trebui să îşi dea acordul pentru terapie, acord prin care se angajează să urmeze strict indicaţiile de tratament cât şi regimul alimmentar şi de viaţă, indicate de medic.

"Dublă terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon - 12 săptămâni. Pacientul care va intră în nouă terapie va trebui să respecte întocmai schemă de tratament. El va lua două pastile pe zi. Tratamentul are foarte puţine reacţii adverse, în special renale", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu.