MENIU

Horațiu Moldovan, despre OUG de modificare a legii din domeniul Sănătății: Propune liberalizarea, nu privatizarea Sănătății

Modificari in Sanatate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat, joi, în emisunea “România în realitate”, de la Realitatea.net, că apreciază cele două modificări majore din sistemul de sănătate, făcând referire la spitalele private care vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat și la faptul că pacienții cu boli cronice se vor putea trata, la alegere, și în spitale private.

El a vorbit și despre programul-pilot, alături de Programul de boli cardiovasculare, care vizează augmentarea numărului de intervenţii chirurgicale majore în cancer.

"Acest program-pilot constă în decontarea de către CNAS a serviciului complet integrat în ceea ce priveşte intervenţia de cancer în toate spitalele care accesează acest program atât public, cât şi privat. Nu este vorba despre o privatizare a sănătăţii. Este vorba despre creşterea accesului pacienţilor la aceste intervenţii chirurgicale prin decontarea de la Casă", a arătat secretarul de stat.

OUG presupune însă și alte modificări, cum ar fi reducerea listei de așteptare pentru pacienții care suferă de boli cronice, precum și construcția unor spitale regionale în Cluj-Napoca, Iași și Craiova.

“Sunt doar 3 într-o primă fază, dar nu putem conta pe ele mai devreme de 6-7 ani, respectiv până în 2027”, a arătat Moldovan, menționând că, în prezent, autoritățile trebuie să-și concentreze atenția pe cele existente, respectiv pe renovarea și dotarea lor. În opinia sa, în perioada următoare sunt necesare investiții în medicina transfuzională și în cea intervențională.

Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale, oferind o acoperire națională atotcuprinzătoare, cu servicii medicale integrate și asistență de înaltă calitate pentru pacienții care necesită intervenții prompte și care se află în condiții critice.

 

Mai multe articole despre:
oug sanatate horatiu moldovan modificari