OUG 114 a pornit tăvălugul scumpirilor, guvernul trage de timp
Controversata Ordonanţa de urgență 114 a declanșat scumpiri în lanţ, atrag atenţia specialiştii în economie. În războiul dintre guvern și marile comapnii, cel mai mult de pierdut vor avea românii de rând, atât din efectele direte, cât și psihologice, ale măsurilor impuse de guvern peste noapte. Costurile suplimentare vor fi transpuse direct în preţurile pe care în final tot românii le suportă, spus economiștii consultați de Realitatea TV, iar pe fondul incertitudinii privind mediul economic, euro ar putea ajunge curând la 4,9 lei.
Incertitudinea legislativă, noile taxe şi creşterile de pensii şi salarii făcute din pix riscă să ducă euro la un nivel fără precedent, dar şi la o inflaţie în creştere. Asta înseamnă cheltuieli mai mari pentru pentru românii cu rate în euro, dar şi cu hrana pe care țara noastră o importă în proporţie de 70 la sută.
"Rata inflatiei pe orizon de 12 luni va fi probabil intre 3,5 si 4% . Un motiv ar fi faptul că OUG 114 introduce taxe indirecte pe cifra de afaceri, iar o astfel de taxă, mai devreme sau mai tarziu ajunge în prețul final și aici avem o ușoara creștere a ratei inflaţiei. Cursul de schimb poate ajunge la 4,85-4,9 de lei", a estimat Adrian Codârlașu, preşedinte Asociaţia Investitorilor.
Băncile, direct vizate de OUG 114 prin instituirea așa-numitei "taxe pe lăcomie", ca sancțiune procentuală din creșterea ROBOR peste anumite praguri, sunt și cele care solicită cea mai radicală măsură, renunțarea la controversata măsură.
"Prima opţiune pentru noi este renunţarea la această taxă, dar dacă nu se renunţă atunci a doua opţiune este să limităm efectele prin găsirea celor mai bune metode de reducere a bazei de taxare, reducerea nivelului, pentru că nivelul taxei este foarte mare", a afirmat Florin Dănescu, preşedinte Asociaţia Băncilor
Bancherul a mai atras atenția și asupra altor inadvertențe de oridin tehnic, cum ar fi taxarea titlurilor de stat, ceea ce echivalează cu majorarea preţului îndatorării, un preț pe care-l va plătit toată lumea.
Guvernul și alianța PSD - ALDE poartă discuții și negocieri privind posibila modificare a ordonanței, fără a fi fixat un termen.