MENIU

Bolile aparatului respirator, a doua cauză de mortalitate la copiii sub 4 ani, în România

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, și anume 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană, fiind urmată de Bulgaria și Slovacia, avertizează organizația Salvați Copiii, într-un  comunicat.

Aceste afecțiuni sunt depășite în frecvența cauzelor de mortalitate de mortalitate la copiii sub 4 ani doar de afecțiunile din perioada perinatală, a precizat organizația.

Potrivit datelor INS, în anul 2021, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri.

Mortalitatea infantilă încă se află la nivel ridicat în România, în comparație cu restul statelor din UE 

Chiar dacă ultimii ani au fost marcați de anumite progrese în acest sens, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Organizația lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.