MENIU

Ordonanţa TRASEIŞTILOR. Opoziţia cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Ordonanţa TRASEIŞTILOR. Opoziţia cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Liberalii merg astăzi la Avocatul Poporului să îi ceară să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă ce le permite primarilor să schimbe partidul fără să îşi piardă mandatul. Opoziţia spune că actul normativ încalcă legea fundamentală, pentru că ordonanţele nu pot viza administraţia locală.

PNL va înainta astăzi Avocatului Poporului cererea de sesizare a Curții Constituționale privind excepția de neconstituționalitate a OUG nr.55 /2014 privind migrația aleșilor locali.

''La depunerea sesizării, care va avea loc la ora 10:30, la sediul instituției Avocatului Poporului, din strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, București, vor participa vicepreședintele PNL Ludovic Orban, parlamentarii Sorin Roșca Stănescu, Theodor Niculescu și Florin Alexe'', informează PNL.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara miercuri că joi dimineață parlamentarii ACL îi vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, scrie AGERPRES.

"Mâine dimineață (joi — n.r.) vom depune o cerere la Avocatul Poporului rugându-l să sesizeze Curtea Constituțională. Avem, evident, și varianta în contencios administrativ în care să invocăm excepția de neconstituționalitate, suntem pregătiți și pentru această a doua variantă", a spus deputatul liberal.

În opinia parlamentarilor ACL, argumentele pentru care solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanța 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală sunt legate de faptul că nu se dovedește în niciun fel urgența adoptării unui astfel de act normativ.

"Dispozițiile articolului 115 din Constituție stabilesc că în ceea ce privește regimul instituțiilor fundamentale ale statului ordonanța de urgență nu se poate da, ori în acest caz administrația publică locală este o instituție fundamentală a statului, având un subcapitol în Constituție.

Avem deja patru sau cinci decizii ale CCR care de fiecare dată au spus că interzicerea traseismului este constituțională și vine în concordanță cu dispozițiile articolului 8 alin. 2 din Constituție, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voința populară și o transformă în decizie politică.

Mai avem două argumente — primul dintre ele privește faptul că nu se dovedește în niciun fel urgența adoptării unei astfel de ordonanțe.

În expunerea de motive a ordonanței sunt doar două argumente, unul dintre ele este o minciună grosolană și anume că nu mai funcționează consiliile locale sau cele județene, având în vedere schimbările politice petrecute la nivel local (...). Mai există un al doilea argument — se modifică inclusiv legea alegerilor locale prin introducerea unei noi categorii de aleși locali — supleanții, ei nu existau până acum în legea alegerilor locale", a declarat Theodor Nicolescu.