MENIU

Ordonanţa de Urgenţă care a scos România în stradă a fost abrogată şi publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă care a scos românii în stradă va fi ABROGATĂ. Şedinţă de Guvern, la ora 14.00

După cinci zile în care sute de mii de oameni au protestat în stradă, Ordonanţa de Urgenţă pentru Modificarea Codurilor Penale a fost abrogată în şedinţa de Guvern. Totodată, a fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017. Pe de altă parte, se aşteaptă şi un anunţ privind plecarea lui Florin Iordache de la şefia Ministerului Justiţiei, după ce premierul Sorin Grindeanu a anunţat că Ministerul Justiţiei este responsabil de confuziile şi distorsiunile referitoare la efectele OUG.

După cinci zile în care sute de mii de oameni au protestat în stradă, Ordonanţa de Urgenţă pentru Modificarea Codurilor Penale a fost abrogată în şedinţa de Guvern. VEZI TEXTUL COMPLET al OUG 14 mai jos.

Pe de altă parte, se aşteaptă şi un anunţ privind plecarea lui Florin Iordache de la şefia Ministerului Justiţiei, după ce premierul Sorin Grindeanu a anunţat că Ministerul Justiţiei este responsabil de confuziile şi distorsiunile referitoare la efectele OUG.

Sunt voci care spun, însă, că Guvernul Grindeanu a introdus în ordonanța de abrogare adoptată astăzi, nr. 14/2017, un detaliu tehnic, greu de observat, dar care aruncă în aer actul normativ și deschide ușa revenirii în forță la OUG 13, spun experţii în aspecte juridice.

Guvernul a plasat a CAPCANĂ în Ordonanţa de azi? Ipoteză şocantă: "E o bombă neconstituţională!"

În plus, Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanța numărul 13, însă o serie de modificări la Codul Penal și de Procedura Penală au fost preluate din OUG și puse într-un proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului, potrivit surse guvernamentale.

Surse: Guvernul Grindeanu a transformat în proiect de lege Ordonanţa lui Iordache

Guvernul Grindeanu motivează noua Ordonanţă astfel:

- având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 1 februarie 2017 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi până în prezent au existat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, dar şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestui;

- având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar — Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, cât şi din partea altor autorităţi ale statului — Preşedintele României, Avocatul Poporului, constatând faptul că actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate,

- observând că puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând, pe cale de consecinţă, o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului,

- constatând că, în acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 13/2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale,

- observând că tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţille masive menţionate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare, astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate,

- urmând ca ele să se aplice, din nou, ţinându-se seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 586/2016 şi nr. 614/2016, apreciind că doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv,

- considerând că toate acestea constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată, în sensul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, din cauza efectelor negative ce ar putea fi generate de o interpretare neunitară a legii, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecinţă negative.

Actul normativ a fost aprobat în şedinţa de guvern, organizată în regim de urgenţă, aşa cum a anunţat ieri seară prim-ministrul României.

În şedinţa de astăzi a guvernului s-a aprobat şi Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informaţiile urmând să fie făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

TEXTUL Ordonanţei 14/2017

Art. I. — Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 1 februarie 2017, se abrogă.

Art. II. — Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 5 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Alineatul (5) al articolului 25 se modifică si va avea următorul cuprins: „(5) 1n caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f), i) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă."
2. Alineatul (2) al articolului 2151 se modifică si va avea următorul cuprins: 7,(2) În cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile."
3. Alineatul (3) al articolului 290 se abrogă.
4. Alineatul (11) al articolului 557 se abrogă.

Art. III. — Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

UPDATE 16.16 Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial. 

UPDATE 15.20. Ordonanţa de Urgenţă 13 a fost abrogată în totalitatea ei, printr-o altă ordonanţă adoptată în şedinţa de Guvern, anunţă Realitatea Tv. 

UPDATE 13.38. Pe site-ul Guvernului au fost publicată ordinea de zi pentru şedinţa de Guvern. Potrivit actelor normative incluse, Grindeanu ar urma să se ţină de cuvânt şi să abroge ordonanţa, printr-un alt proiect de ordonanţă.

Redăm, în continuare, ordinea de zi: 

I.    PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ
1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală

II.    MEMORANDUMURI
1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017 

"Ca şi prim-ministru vă anunţ că am luat câteva decizii: mâine (n.r. - duminică) vom face în regim de urgenţă o şedinţa pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă.(...) Vom găsi termenul legal ca să nu intre în vigoare - abrogare, prorogare. 2- E nevoie totuşi de punerea în concordanţă a decizie CCR. Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzând pragul de 200.000 de lei, astfel că, după un dialog pe care sper să-l am, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament".

Administraţia Prezidenţială, prima reacţie după anunţul lui Grindeanu: Guvernul a greşit flagrant!

Grindeanu a mai spus că Ministerul şi ministrul Justiţiei îşi asumă consecinţele pentru confuzia creată legat de aplicările OUG. Totodată, acesta a mai spus că doreşte în continuare, să pună în aplicare programul de guvernare:

"De asemenea, e important să spunem că toate argumentele pe care le-am avut în susţinerea OUG nu au fost bine comunicate. Din acest motiv s-a creat multă confuzie, distorsiuni, care nu au legătură cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul şi ministrul Justiţiei îşi asumă consecinţele. Închei prin a vă spune că doresc în continuare să pun în practică programul de guvernare, mai avem 12 puncte de adoptat astfel încât ce au votat românii să se regăsească în viaţa lor".

Augustin Lazăr, despre retragerea OUG: Rațiunea a readus lucrurile pe făgașul lor normal

În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns sâmbătă seară peste 170.000 de oameni! După ce au mărşăluit pe marile bulevarde şi au format un lanţ uman în faţa Palatului Parlamentului protestatarii s-au întors în faţa Executivului.

Au fost şi în ţară cele mai mari proteste din ultimii ani. 40.000 de clujeni au ieşit în stradă. 35.000 de timişoreni s-au mobilizat din nou. La Craiova au fost în jur de 10.000 de protestatari, la Ploieşti, 15.000, iar braşovenii au fost 12.000. 

A cincea zi de protest în Bucureşti. 170.000 de oameni, în stradă, au strigat: "Anulaţi şi plecaţi"

Mai multe articole despre:
premier ordonanţă Sorin Grindeanu