Ordonanța split TVA, plata defalcată a TVA, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța split TVA s-a publicat în Monitorul Oficial, la doar o zi de la aprobarea documentului de către Guvern, și va intra în vigoare în trei zile de la publicare, adică duminică.
Introducerea unei plăți defalcate a taxei pe valoarea adăugată (TVA), sub denumirea de split payment, va fi opțională de la 1 octombrie 2017 și obligatorie de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui act normativ publicat azi în Monitorul Oficial.
În forma inițială a documentului, măsura care presupune deschiderea unui cont special pentru TVA urma să se aplice obligatoriu începând cu 1 octombrie, însă autoritățile au amânat termenul, în urma consultărilor cu mediul de afaceri.
Ce spunea Tudose
"O să fie în prima fază opțional, am înțeles de la domnul ministru de Finanțe. Poți să faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu pentru că toată lumea vrea de la stat de toate, dar când statul își pune și el niște gărduțe, asta nu face decât să ușureze. (...) Pompierii costă, salvarea costă, spitalul costă. Numai din impozitul pe venit nu țin toate astea.(...) Hai să stăm într-o normalitate. Păi, nu pot altfel. Ce să fac? Eu nu știu când fuge ăla cu banii. Nu pot să păzesc 100.000 de agenți economici", a spus Tudose, citat de Agerpres.
Cui se aplică plata defalcată a TVA
Potrivit actului normativ care a trecut miercuri de Guvern, mecanismul de plăți fracționate se va aplica de către toate persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii taxabile și urmărește "aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor", prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de cei care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.
În prezent, firmele care cumpără bunuri și servicii au obligația de a plăti către furnizori/ prestatori întreaga contravaloare a achizițiilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă, prin virarea într-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, în numerar/substitute de numerar, instrumente de plată etc.