MENIU

Orașul în care oamenii trăiesc cu 140 de lei pe lună. Lipsa investițiilor îngroapă orașele din România - VIDEO

Sursa foto: Captură video / YouTube

Orașul Aninoasa a ajuns, la peste 15 ani de la închiderea minei de cărbune, aproape pustiu. Localnicii care mai sunt acolo trăiesc din ajutoarele sociale. Unii trebuie să se descurce chiar și cu 140 lei pe lună. Mina Aninoasa și-a închis porțile pentru totdeauna în 2006, după aproape un secol și jumătate de activitate neîntreruptă. De atunci, niciun investitor important nu a mai ajuns în orașul din Valea Jiului. 

Orașul Aninoasa a rămas acum aproape pustiu, deoarece aici trăiesc acum mai puțin de 5.000 de oameni. Pentru aceștia, traiul este greu, iar mulți au nevoie de sprijin de la stat. Ajutorul social pe care îl primesc este foarte mic, de aceea localnicii muncesc cu ziua acolo unde este nevoie. În lipsa locurilor de muncă, tinerii au părăsit locul natal, așa cum au procedat și mulți dintre foștii angajați din Mina Aninoasa.

Localnic: Nici nu murim, nici nu trăim, 140 pe lună.
Reporter: Și ce faceți cu banii aceștia?
Localnic: Ce să facem, ne chinuim, vara mai mergem la bureți, la o afină, la sapă, încoace, încolo. Dar iarna e rău.

Foștii mineri rămași în Aninoasa privesc cu regret spre rămășițele fostei mine de cărbune în care familiile lor au muncit din generație în generație. Aninoasa a devenit oraş în anul 1989, când avea şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active. 

Mai multe articole despre:
Aninoasa saracie