Capitala interimarilor! Primarii de tranziție, depășiți de situațiile provocate de sezonul rece
Municipiul București se poate “lăuda” că, în acest moment, doar trei primari din cei opt, incluzând și Primăria Capitalei, au mai rămas în funcții, restul fiind anchetați de DNA pentru fapte de corupție. Drept urmare, cinci primării din Capitală sunt conduse de edili interimari.
Anotimpul rece își spune cuvântul, iar șoselele bucureștene suferă de pe urma zăpezii. Trafic infernal, accidente, parcări înzăpezite, cam așa ar putea fi descrisă Capitala în aceste zile în care ninge abundent.
Firmele de deszăpezire sunt, teoretic, la datorie. Practic, însă, potrivit primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava, utilajele circulă “cu lamele ridicate, când ar trebui să curețe strada”.
Lispa primarilor cu funcții depline din administrația publică bucureșteană ar putea fi una dintre cauzele acestui haos provocat de ninsoare și determinat de faptul că drumarii plătiți din banii pe care îi varsă cetățenii lunar la buget nu acționează în timp util.
Din cele opt primării ale Capitalei, doar trei mai sunt conduse în acest moment de edili aleși, restul fiind lăsate pe mâna primarilor interimari, din cauza faptelor de corupție.
Primăria Capitalei
Astfel Primăria Municipiului București (PMB), la vârful căreia s-a aflat timp de șapte ani Sorin Oprescu, a trecut prin mâinile a doi interimari, după ce fostul edil a fost suspendat din funcție în urma reținerii și arestării lui într-un dosar de corupție.
Inițial, cârma PMB a fost preluată de viceprimarul Ștefănel Marin, care a fost demis din funcție de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) la doar două luni după ce a fost desemnat. Pentru demiterea sa au votat 37 de consilieri generali, alți cinci consilieri au votat “împotrivă”, iar trei s-au abținut.
În locul lui Ștefănel Marin a fost ales cu 34 de voturi pentru, din 35 de consilieri generali, Răzvan Sava, membru al CGMB din partea PNL.
Primăria Sectorului 1
Viceprimarul Vasile Moţoc preia atribuţiile funcţiei de primar interimar al Sectorului 1, după ce Andrei Chiliman a fost suspendat. Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Primăria Sectorului 2
Primăria Sectorului 2 este una dintre cele trei primării din Capitală care încă sunt conduse de edilii cu funcții depline. Neculai Onțanu se află în fruntea instituție încă din anul 2000.
Primăria Sectorului 3
De asemenea, Primăria Sectorului 3, este cea de-a doua primărie condusă de un primar cu funcții depline, respectiv Robert Negoiță, care ocupă acest post din anul 2012.
Primăria Sectorului 4
Viceprimarul Daniel Băluță preia atribuțiile de primar intermiar la Primăria Sectorului 4, după ce fostul edil Cristian Popescu Piedone a demisionat în urma tragediei din Clubul Colectiv, acuzațiilor care i s-au adus și protestului care a avut loc în fața Primăriei Sectorului 4 după incendiul în care au murit 63 de oameni până în prezent.
Primăria Sectorului 5
Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, anunța în luna aprilie a anului trecut că edilul Marian Vanghelie, arestat preventiv la acea dată pentru fapte de corupție, a fost suspendat din funcția de primar al Sectorului 5, pe care o ocupa de 15 ani.
Atribuţiile primarului au fost preluate, după arestarea lui Marian Vanghelie, de viceprimarul Dan Croitoru.
Primăria Sectorului 6
A treia primărie din Capitală care și-a păstrat edilul este Primăria Sectorului 6, condusă de Rareș Mănescu. Acesta a candidat din partea USL în cursa electorală din 2012, obținând votul majoritar al cetățenilor pentru postul de primar al Sectorului 6.