MENIU

ORA DE IARNĂ 2016. În acest weekend se schimbă ora. Cum trebuie să îţi potriveşti ceasul!

Ora de iarnă 2016. Trecerea la ora de iarnă 2016 se va face anul acesta în ultimul week-end din octombrie, mai exact în noaptea dintre 29 și 30 octombrie. Ora de iarnă 2016. Astfel, ora 4:00 a dimineții de duminică va deveni ora 3:00. Duminică, 30 octombrie 2016, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, fiind folosit totodată de peste 100 de ţări din întreaga lume.

La noapte, România trece la ora oficială de iarnă. Astfel, ora patru va deveni ora trei, iar mâine va fi cea mai lungă zi din an.  CFR Călători a anunţat şi care vor fi modificările în mersul trenurilor. Până la ora patru, garniturile vor pleca după ora de vară. Iar la momentul trecerii la ora de iarnă, trenurile care sunt în circulaţie vor staţiona câte o oră, în staţii de parcurs stabilite. Specialiştii atrag atenţia că trecerea la ora oficială de iarnă poate avea efecte asupra oamenilor şi că în aceste zile poate apărea depresia de sezon. România a adoptat convenţia privind ora de iarnă în anul 1932. 

ORA DE IARNĂ 2016. Trecerea la ora de iarnă 2016 se face în noaptea dintre 29 octombrie și 30 octombrie 2016 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2016 devine ora 3:00.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

ORA DE IARNĂ 2016. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.

ORA DE IARNĂ 2016. Când se schimbă ora: Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2017 – 26 martie – 29 octombrie

2018 – 25 martie – 28 octombrie

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

ORA DE IARNĂ 2016. Cum ne influenţează sănătate trecerea la ora de iarnă

ORA DE IARNĂ 2016. Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

ORA DE IARNĂ 2016. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

ORA DE IARNĂ 2016. Studiile cercetătorilor au evidenţiat o serie de efecte negative ale trecerii la ora de iarnă, printre care se numără:

- irascibilitatea, tulburarile de somn şi cresterea nivelului de stres

- perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător

- instalarea asteniei de toamnă

ORA DE IARNĂ 2016. Când se schimbă ora? Trecerea la ora de iarnă poate afectea şi efecte periculoase, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru, care le și enumeră:

1. Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2. Creşte riscul suicidar. Timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.

Când se schimbă ORA DE IARNĂ 2016. Când se schimbă ora? Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumina şi modificări în secreţia melatoninei cu efect asupra reglării ritmului circadian (somn-veghe), explică medicul Ciuhodaru.

Pentru alte persoane însă apar şi efecte negative la trecerea la ora de iarnă: insomniile, oboseală, nervozitatea sau depresia sunt doar câteva dintre efectele secundare ale revenirii la ora de iarnă, care o să se producă în noapte de sâmbătă spre duminică, când ceasurile noastre vor fi date cu 60 de minute în urmă.

ORA DE IARNĂ 2016. Când se schimbă ora? Eşti obosit, deprimat şi tot timpul fără energie? Astenia de toamnă este de vină. Cum o învingem?
Schimbările orare, fie înainte, fie înapoi nu sunt private de modificări psihico-fizice. Acesta este momentul în care se instalează Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamnă, care loveşte de obicei femeile între 30 şi 40 de ani.

Ora de Iarnă 2016. Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea în a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.

cand se trece la ora de iarna 2016, cand se schimba ora de vara, cand se schimba ora de iarna in 2016, schimbarea orei de toamna, ora de iarnă 2016, ora de iarnă, cand se da ora inapoi, cand se da ceasul inapoi, cand se schimba oraOra de Iarnă este ora legală oficială

ORA DE IARNĂ 2016. Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

ORA DE IARNĂ 2016. Când se schimbă ora? Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost un neo - zeelandez pe numele său Hudson în anul 1898.

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vara!

cand se trece la ora de iarna 2016, cand se schimba ora de vara, cand se schimba ora de iarna in 2016, schimbarea orei de toamna, ora de iarnă 2016, ora de iarnă, cand se da ora inapoi, cand se da ceasul inapoi, cand se schimba oraCând se schimbă ora? Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important în calculele astrologice. Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997, dar a funcţionat şi la mijlocul secolului XX. În programele de astrologie, ora de vara apare sub numele "Daylight Saving".

ORA DE IARNĂ 2016. Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din raţiuni ce ţin şi în cazul schimbării orei de vară: dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condiţiile de lumină naturală, care vara se găseşte în abundenţă, în acest caz, iarnă, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.