MENIU

OMV, trecută pe lista neagră de SUA. România, afectată de acestă decizie! Reacția OMV

Nereguli legate de OMV

OMV, compania mamă a Petrom, ar fi fost trecută pe ”lista neagră” a SUA din cauza nerespectării sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit unei informații publicate marți seara de ziarul austriac Die Presse. Totodată, OMV neagă informația, susținând că ”este doar o speculație”.

Update: Compania austriacă OMV a trimis un răspuns cu privire la informația apărută în Die Presse, susținând că aceasta este o ”speculație”.

”Grupul OMV nu se află pe lista neagră a SUA. Nu există o astfel de listă, sunt doar speculații”, au transmis reprezentanții companiei petroliere.

------------------------------------------------------------

Statele Unite intenționează să instituie noi sancțiuni împotriva Federației Ruse și amenință, de asemenea, corporații europene care fac afaceri cu Moscova. O decizie ar urma să fie luată în câteva zile.

În cazul în care SUA, așa cum a fost planificat, instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei, Bruxelles-ul trebuie „să fie pregătită să răspundă în termen de câteva zile,“ Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost citat într-un memoriu secret afirmând acest lucru, mai scrie Die Presse.

Eventuala trecere pe lista neagră a OMV de către Statele Unite va afecta și Petrom. Proiectul noilor sanctiuni americane impotriva Moscovei conține un paragraf care ameninta controversatul gazoduct Nord Stream 2, in care o parte a finantarii este asigurata de austriecii de la OMV, care controleaza Petrom.

Senatorul american Mike Crapo susține că proiectul prevede sancțiouni împotriva celor care ”investesc sau sprijină construcția de gazoducte pentru exportul energetic ruses”. OMV se numără printre finanțatorii gazoductului Nord Stream 2.

Totodată, Germania a reacționat nervos la includerea OMV pe lista sancțiunilor americane.

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite urmează să voteze marţi legislaţia prin care se vor aplica mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, ca ripostă la imixtiunea Moscovei în campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA. Proiectul de lege include o clauză care blochează orice intenţie a preşedintelui ţării de a ridica unilateral sancţiunile.

Preşedintele american, Donald Trump, a preluat mandatul prezidenţial cântărind posibilitatea ajungerii la un acord cu Rusia privind ridicarea sancţiunilor. Răspunsul Congresului a fost, însă, acela de a extinde sancţiunile împotriva Moscovei, care să fie impuse atât pentru anexarea Crimeii şi abuzurile comise împotriva drepturilor omului, cât şi pentru imixtiunea Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA, sancţiuni care includ şi noi restricţii la proiectele energetice.

Mai multe articole despre:
SUA energie OMV sancţiuni