OMV leagă reducerile de taxe de extragerea gazelor din Marea Neagră - Culisele negocierilor furtunoase dintre Guvern și austrieci
Compania austriacă OMV, cea cu care statul român este partener în proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, spune că exploatarea ar putea să nu mai fie profitabilă în curând din cauza direcției spre energia verde a Uniunii Europene. Ba mai mult, compania cere României reduceri de dări, dar momentan este refuzată.
Conducerea OMV a anunțat Guvernul României că exploatarea gazelor din Marea Neagră, programată pentru 2027, riscă să nu nu mai fie rentabilă pentru austrieci. Dar, în același timp, nici pentru statul român.
Temerile companiei austriece sunt că, în următorii ani, exploatarea ar putea pierde teren în fața investitorilor în energia regenerabilă. Iau Uniunea Europeană are deja un plan ambițios în acest sens.
Potrivit Europa Liberă, șeful companiei Alfred Stern a cerut guvernului mai multe modificări legislative și fiscale, astfel încât colaborarea companiei cu societatea de stat Romgaz să fie, în final, mai profitabilă.
Stern a avut și o întâlnire cu Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, însă reprezentanții OMV Petrom au refuzat să ofere amănunte din culisele discuțiilor.
Conform sursei citate anterior, Alfred Stern a încercat să obțină de la Marcel Ciolacu schimbarea legislației, astfel încât exploatarea gazelor din Marea Neagră și Romgaz să fie profitabilă.
Acesta a solicitat reduceri fiscale de peste 100 de milioane de euro pe an pentru perioada exploatării gazelor. Solicitarea a fost însă respinsă de autoritățile române. Marcel Ciolacu i-a transmis lui Stern că nu poate schimba legea offshore și nici nu poate limita în vreun fel contribuțiile fiscale pe care OMV Petrom trebuie să le plătească la bugetul public.
La aceeași întâlnire cu guvernul român, delegația austriacă a încercat să obțină și concesii privind comercializarea gazelor care urmează să fie scoase din Marea Neagră după 2027.
Premierul României pune, însă, condiții: ar fi spus că poate lua în considerare cererile doar dacă Austria va permite accesul României în Spațiul Schengen.
Experții din domeniul energetic spun că statul român trebuie să asigure un mediu economic prietenos companiilor care extrag gazele din Marea Neagră, iar asta pentru că bugetul public are cel mai mult de câștigat.
Pe de-o parte, jumătate din profit ajunge la Romgaz, adică la compania care deține 50% din drepturile asupra exploatării. Apoi urmează banii încasați direct de la bugetul de taxe și impozite. Nu în ultimul rând, industria ar beneficia de pe urma gazelor scoase din Neptun Deep. Iar asta pentru că, an de an, consumul României este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaz.