MENIU

Omul lui Nuțu Cămătaru, tunuri de milioane de euro cu statul - STENOGRAME

Nuțu Cămătaru / Sursa foto: Arhivă

Omul lui Nuțu Cămătaru, tunuri de milioane de euro, la începutul pandemiei de COVID-19. Mai multe stenograme făcute publice de jurnaliștii de la Libertatea îl au în vizor pe Dan Cioară, un apropiat al interlopului, angajat pentru a da mită funcționarilor statului. Totul pentru a vinde guvernului român măști de protecție în anul 2020. 

Două firme din România sunt implicate acum într-un dosar în care DNA cercetează aducerea a 4 milioane de măști medicinale din China și deblocarea lor din port, prin mituirea vameșilor. Trei oameni au stat în spatele escrocheriei. Daniel Neacșu, zis „Cioară”, era angajat să mituiască funcționarii statului pentru a facilita afacerile. Emilian Ionuț Ilie este patronul uneia dintre firmele vizate, iar Sorin Silvestru este afaceristul care administra cea de-a doua firmă. Banii cu care „Cioară” plătea angajații statului erau furnizați de ambele firme.

În dosarul de la DNA, Daniel „Cioară”, omul lui Cămataru, are calitatea de denunțător. El le-a descris anchetatorilor cum a fost angajat de cei doi afaceriști să dea mită. Referințe publice despre cel angajat ca mituitor oferă însuși Nuțu Cămătaru, în biografia sa: „Dan Cioară e un băiat cu tupeu care se afiliază mereu diverselor grupări infracționale, după cum bate vântul”. Sorin Silvestru, patronul uneia dintre firme, a declarat la DNA că a intrat cu afacerea cu măşti în septembrie 2020. Atunci l-a cunoscut pe Ionuț Ilie, celălalt afacerist implicat, prin intermediul unui prieten comun.

Stenogramele afacerilor ilegale cu statul

Neacșu: Tu cum l-ai cunoscut pe Ilie?

Silvestru: Prin intermediul lui Alin.

Neacșu: Corect! Și care Alin a cerut și el 5-6.000 de euro că ți-a făcut cunoștință. Mi se pare urât asta. Am dreptate?

Silvestru: Așa e.

Neacșu: Noi discuția pe care am avut-o, de comision, banii pe care mi i-ai dat mie – 2.000 de euro, 4.000 de euro și mi-ai spus „Dane, ăștia-s comisionul tău pentru tine. Tu descurcă-te și adu-mi containere”. Greșesc eu cu ceva? Am dreptate?

Silvestru: Nu. Așa este. Da.

Sursa: Libertatea

Conform spuselor lui Daniel Neacșu, cei trei au ajuns să dea șpagă vameșilor zece dolari pe cutia de măști care intra în țară. În total, gruparea ar fi dat mită aproximativ 100.000 de lei pentru a facilita afacerile ilegale. 

Mai multe articole despre:
nutu camataru Dan Cioara