OMS temperează optimismul: Vaccinul anti-Covid nu va pune imediat capăt pandemiei!
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a temperat optimismul apărut, săptămâna trecută, după anunțul Pfizer şi BioNTech privind eficacitatea de 90% a vaccinului anti-Covid pe care îl dezvoltă. Luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras atenția că doar vaccinul nu va fi suficient pentru a învinge pandemia, fiind necesare și după apariția lui pe piață unele măsuri complementare.
Directorul OMS a reiterat că, în primele etape, vaccinul va fi limitat și se va distribui unor anumite categorii, scopul principal fiind reducerea numărului deceselor și evitarea colapsului sistemelor de sănătate.
”La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi alte persoane din grupele de risc vor avea prioritate şi sperăm că acest lucru va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste. Va rămâne încă mult teren virusului să opereze”, a atras atenția Ghebreyesus, la Consiliului executiv al agenţiei.
”Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a insistat Directorul OMS.
În acest context, OMS a recomandat guvernelor continuarea măsurilor pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, precum testarea, identificarea contacților, izolarea și carantina.
Bilanțul pandemiei la nivel mondial depășește 54,9 milioane de infectări și 1,32 milioane de decese. Cele mai afectate țări din lume sunt SUA, cu 11,3 milioane de cazuri Covid-19 și 251.900 de decese, India - 8,8 milioane de cazuri și 130.150 de decese, Brazilia - 5,8 milioane de cazuri și 165.811 decese, Franța - 1,98 milioane de cazuri și 44.550 de decese și Rusia - 1,94 milioane de cazuri și 33.489 de decese. De la debutul epidemiei, peste 38,2 milioane de persoane s-au vindecat.
Citește și: ”Unul dintre creatorii vaccinului anti-COVID, făcut de Pfizer: Viața va reveni la normal iarna următoare”