MENIU

OMS, semnal de alarmă despre apariția hepatitei în Marea Britanie - Cauza e necunoscută, COVID-19 nu e exclus

OMS, semnal de alarmă despre apariția hepatitei în Marea Britanie - Cauza e necunoscută, COVID-19 nu e exclus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă despre apariția hepatitei în Marea Britanie. Cazurile depistate la zeci de copii sunt de origine necunoscută, COVID-19 nefiind complet exclus dintre cauzele posibile. Unii dintre micuții afectați au avut nevoie de transplant de ficat.

Oficialii britanici din domeniul sănătății investighează în prezent un număr total de 74 de cazuri de hepatită - sau inflamație hepatică - la copii din Marea Britanie de la începutul acestui an. Aceștia nu au exclus complet nici COVID-19 ca posibilă cauză. Părinții au fost avertizați în legătură cu posibile simptome care anunță icterul.

Este vorba de 49 de cazuri în Anglia, 13 în Scoția și 12 în Țara Galilor și Irlanda de Nord. 

Acest tip de hepatită îi afectează în principal pe copiii cu vârste mai mici de 10 ani şi se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii, diaree, vărsături şi dureri abdominale.

Unele cazuri au necesitat transferuri în centre medicale specializate în boli ale ficatului, iar şase copii au fost supuşi unui transplant hepatic, a precizat OMS. Organizația a anunțat că se aşteaptă ca alte cazuri similare să fie raportate în zilele următoare.

Primul semn al unei creșteri neobișnuite a cazurilor la copiii mici a fost observat în Scoția săptămâna trecută.

Dr. Meera Chand, director de infecții clinice și emergente la UKHSA, a declarat că oficialii analizează mai mulți posibili factori care ar putea determina internarea copiilor la spital cu afecțiuni hepatice, mai exact cu inflamare hepatică, scrie BBC.

Virusurile obişnuite ale hepatitei (de la A la E) nu au fost detectate la copiii diagnosticaţi cu această formă, iar autorităţile medicale britanice au anunţat recent că examinează ipoteza referitoare la prezenţa unui anumit tip de virus (adenovirus), precum şi alte cauze posibile, precum COVID-19, alte infecţii şi factori de mediu, potrivit AFP, citată de agerpres.ro.
Specialiştii britanici au respins orice legătură cu vaccinurile anti-COVID-19, întrucât niciun astfel de ser nu a fost administrat copiilor din Marea Britanie diagnosticaţi cu această formă de hepatită.
Într-un comunicat, Meera Chand, de la agenţia britanică pentru securitate sanitară (UKHSA), a subliniat că "măsurile de igienă obişnuite", precum spălarea mâinilor, "contribuie la reducerea multora dintre infecţiile pe care le examinăm" şi i-a îndemnat pe părinţii şi pe însoţitorii copiilor să fie atenţi la semnele hepatitei şi "să contacteze un specialist din domeniul sănătăţii dacă devin îngrijoraţi".
OMS a subliniat că virusul SARS-CoV-2 şi/sau adenovirusuri, care cunosc o recrudescenţă în Marea Britanie, au fost detectate "în mai multe cazuri", dar rolul lor în dezvoltarea hepatitei "nu este deocamdată clar".
"Niciun alt factor de risc epidemiologic nu a fost identificat până în prezent, inclusiv călătoriile internaţionale recente", a precizat OMS, care "supraveghează de aproape situaţia" şi nu recomandă deocamdată nicio restricţie de călătorie în Marea Britanie sau în celelalte ţări în care au fost identificate astfel de cazuri de hepatită.