MENIU

OMS: Masca și distanțarea socială - OBLIGATORII și după vaccinarea împotriva COVID-19. Avertisment de sărbători 

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti faciale şi să păstreze distanţa faţă de alţii, anunță Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS). Experții spun că încă nu sunt destule informații privind imunitatea în fața bolii în urma vaccinării. De asemenea, OMS reamintește de mărusile drastice care se impun în această perioadă a sărbătorilor, când pericolul unei creșteri necontrolate a infectărilor, dar și a deceselor din cauza COVID-19 să atingă rate foarte mari.

 

Chiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii COVID-19, nu este clar dacă el previne în mod general infecţia cu noul coronavirus ce poate cauza COVID-19, au spus luni experţi ai OMS.

Este posibil ca un vaccin să nu prevină răspândirea virusului, ci doar declanşarea bolii COVID-19, spune cei de la OMS. De aceea, persoanele vaccinate ar trebui să continue să păstreze distanţa fizică recomandată, să poarte măşti faciale şi să se spele frecvent pe mâini, recomandă OMS.

Conform directorului Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O'Brien, este necesar să fie întreprinse în continuare mai multe cercetări ştiinţifice cu privire la aceste vaccinuri.

În pofida începerii vaccinării în unele ţări, "virusul circulă”, iar o mare parte din populaţie poate să fie încă infectată, avertizează OMS.. 

„Situaţia mondială este instabilă pe plan epidemiologic", a mai spus și responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară la OMS, Michael Ryan, solicitând ţărilor să crească numărul testelor. 

În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii revine cu mesajul de redublare a vigilenţei în timpul sărbătorilor de sfârşit de ani, în contextul în care numărul deceselor săptămânale a crescut cu 60% în ultima lună și jumătate, potrivit AFP.

„Anotimpul sărbătorilor este un moment de relaxare şi sărbătoare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte rapid în doliu dacă nu ne luăm măsuri de precauţie”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa de presă de luni. 

„Cei care se află în zone cu transmitere mare trebuie să analizeze cu foarte mare atenţie proiectele pentru sărbători pentru a asigura siguranţa tuturor”, a mai spus directorul OMS.

Multe ţări europene au raportat până la sfârșitul săptămânii trecute niveluri "foarte ridicate" ale infectărilor cu COVID-19 în apropierea Crăciunului, în momentul în care epidemia este în creştere accelerată în Statele Unite. 

„De-a lungul ultimelor şase săptămâni, numărul deceselor săptămânale a crescut cu circa 60%", a afirmat şeful OMS, precizând că mare parte dintre cazuri şi decese sunt în Europa şi pe continentul american.                

Și Maria Van Kerkhove, responsabil cu gestionarea pandemiei la OMS, a subliniat diferenţe regionale. 

„Creşterea de 60% de decese în cursul a şase săptămâni nu este uniform repartizată în lume", a spus ea, cu o creştere de aproape 100% în Europa, de 54% pe continentul american, de 50% în Africa, de 15% în Pacificul occidental, de 10% în Mediterana orientală şi de 7,5% în Asia du Sud-Est.

Până marți, în Europa, numărul infectărilor a depășit deja cu puțin 20 de milioane, în timp ce 461.851 de oameni au murit din cauza COVID-19. Pe primul loc în topul negativ de coronavirus sunt Rusia și Franta, cu peste 2 milioane de infectări, urmate de Italia și Marea Britanie, cu 1,8 milioane de infectări, Spania, cu 1,76 milioane, Germania - 1,35 milioane , Polonia - 1,14 milioane. Cel mai mare număr de morți înregistrat până marți din cauza COVID este în Italia și Marea Britanie, cu peste 64.000. Mai multe țări au impus deja carantinare strictă, cel puțin în perioada sărbătorilor de iarnă, printre care Germania, Olanda, care au impus măsuri drastice, urmate de Cehia, Polonia, Lituania, Italia.

În Statele Unite, numărul deceselor a depășit 300.000, COVID-19 ucigând mai mult de un american la fiecare minut, astfel că rata deceselor zilnice este deja de 961 de decese pe zi de la începutul epidemiei in februarie. În ultima lună doar, cei care au pierdut lupta cu virusul au depășit numărul de 50.000, potrivit Universității Johns Hopkins, scrie CNN. Numărul celor infectați cu noul coronavirus se apropie de 17 milioane, ajungând marți la 16,94 de milioane.