MENIU

OMS : Maltratările copiilor aduc 860 de decese pe an. Prevenirea a abuzului, discutată la București

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că relele tratamente aplicate copilului constituie o formă de ascunsă de violență, procentul predominant în Europa fiind inacceptabil de mare. OMS estimează 860 de decese pe an la copii sub 15 ani. Planul de prevenire a acestor abuzuri se discută la București.

Prevalența maltratării copiilor este mult mai mare, variind de la 22,9% pentru abuz fizic, 29,1% pentru abuz emoțional la 13,4% pentru abuz sexual la fete și 5,7% la băieți, anunță Organizația Mondială a Sănătății .

Comitetul Regional pentru Europa al OMS a adoptat o rezoluție pentru a pune în aplicare „Investiția în copii: Planul european de acțiune de prevenire a maltratării copiilor 2015-2020”. Ministerele sănătății din 53 de țări ale Regiunii Europene au sprijinit planul care prevede reducerea cu 20% a relelor tratamente aplicate copilului. Raportul Global despre prevenirea violenței 2014 a raportat că în timp ce 80% din țările europene au o politică națională privind protecția copilului, de fapt, foarte puține se concentrează pe prevenire.

Planului european de acțiune de prevenire a maltratării copiilor 2015-2020 va fi discutat la București în cadrul celei de a 14-a ediție a Conferinței Regionale Europene ISPCAN „În primul rând copiii! Răspunsuri inter-sectoriale și de colaborare la abuzul, neglijarea și exploatarea copilului”, se va desfășura la București.

Despre această problematică actuală și complexă va discuta unul din invitații speciali la conferință, doctor Dinesh Sethi, managerul programului pentru prevenirea violenței și abuzului la Divizia de Boli netransmisibile și promovare a sănătății de-a lungul vieții, din cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Dinesh Sethi a elaborat mai multe rapoarte pentru Regiunea Europeană OMS, inclusiv Raportul european privind prevenirea maltratării copiilor și Raportul european privind prevenirea violenței și a criminalității prin înjunghiere în rândul tinerilor. Printre invitații acestui eveniment se regăsesc nume sonore în lupta pentru drepturile copilului și prevenirea abuzului și maltratării.

Alte teme actuale în dezbatere în cadrul conferinței vor fi: sisteme și servicii de protecție a copilului abuzat și neglijat în Europa și în România, siguranța internetului, migrația și minorii neînsoțiți, violența în familie, abuzul în școală, prevenirea abuzului sexual, parenting, activitatea Comisiei Europene privind drepturile copilului.

Societatea Internațională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) are ca scop prevenirea abuzului asupra copiilor în fiecare țară, în orice formă, inclusiv abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, malnutriția și neglijarea, copiii străzii, prostituția copiilor și traficul de copii, implicarea copiilor în conflictele armate și război și munca în rândul copiilor. Organizația se angajează să crească gradul de conștientizare publică a violenței asupra copiilor, dezvoltarea de strategii pentru a preveni astfel de violențe, precum și promovarea drepturilor copiilor în acord cu Convenția ONU pentru Drepturile Copilului.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC)este o organizaţie cu peste 100 de membri, ONG-uri active în domeniul protecţiei şi bunăstării copilului şi familiei, şi are ca scop întărirea, unirea şi reprezentarea într-o manieră solidară a organizaţiilor membre care activează în domeniul bunăstării şi protecţiei copilului şi familiei în vederea asigurării respectării drepturilor copilului aşa cum sunt ele descrise în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului şi în Convenţiile europene la care România este parte.