OMS dă peste cap ce se știa despre variola maimuței: NU a infectat majoritar bărbații gay din Africa - Cum s-a răspândit în Europa
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunță că focarele de variola maimuţei din Africa nu sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, spre deosebire de alte regiuni ale lumii.
Experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Africa au anunțat că în Africa majoritatea cazurilor nu au fost înregistrate în rândul bărbaților gay, spre deosebire de alte regiuni din lume.
Până în prezent, focare ale variolei maimuței au fost raportate în 78 de ţări, cele mai multe în Europa. În același timp, 98% din totalul cazurilor depistate în afara Africii, unde boala este endemică, au fost înregistrate în rândul bărbaţilor gay, au anunţat experţii de la OMS, potrivit Reuters, relatează agerpres.ro. Până acum, peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în lumea întreagă, iar OMS a declarat această boală o urgenţă medicală de importanţă globală.
Însă în Africa, unde epidemiile repetate de variola maimuţei s-au produs înca din anii 1970, modelul de transmitere virală este diferit.
„În prezent, 60% din cazurile pe care le avem - 350 - sunt bărbaţi, iar 40% sunt femei", a declarat medicul epidemiolog Otim Patrick Ramadan, la o conferinţă de presă organizată de biroul regional pentru Africa al OMS.
Ramadan a mai spus că peste 80% din cazurile active din Africa au fost depistate în ţări în care transmiterea acestui virus s-a produs deja în trecut şi că pacienţii au fost expuşi iniţial la virus în urma unui contact cu animalele purtătoare, apoi l-au transmis, la rândul lor, membrilor familiilor din care fac parte.
Expertul african a precizat însă că femeile joacă un rol tipic, îngrijindu-le pe persoanele bolnave la domiciliu, iar acest detaliu reprezintă unul dintre factorii care au contribuit la răspândirea virusului în rândul femeilor.
Medicul Ahmed Ogwell Ouma, directorul CDC Africa, a declarat într-o altă conferinţă de presă că nu există nicio dovadă că transmiterea din rândul bărbaţilor gay ar fi reprezentat un factor specific pentru epidemiile din Africa.
"Colectăm date despre variola maimuţei încă din anii 1970 şi acest indicator specific, bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, nu a apărut niciodată ca un parametru important aici, în Africa", a adăugat el.
Variola maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat şi provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, precum şi vezicule purulente la nivelul pielii.
Agenţiile de sănătate publică au anunțat că deşi în multe ţări aceste focare sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, orice persoană poate să contracteze virusul în urma unui contact apropiat prelungit sau prin intermediul unor particule provenite de la obiecte precum lenjerie de pat şi prosoape.