MENIU

Ofițer britanic: „Wagner este mult mai mare decât războiul din Ucraina”. Dezvăluiri incendiare despre grupul de mercenari activ în peste 30 de țări

Foto: Profimedia

„Wagner este mult mai mare decât războiul Rusia-Ucraina”. Sunt declarațiile halucinante făcute de un fost ofițer britanic de informații. Potrivit acestuia, grupul de mercenari controlează resursele naturale din Siria, Libia, Mozambic, Republica Centrafricană, Mali și Sudan și cu ajutorul unor relații, corupe liderii țării pentru a spori acoperirea globală a lui Vladimir Putin. 

Potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, grupul de mercenari nu este activ doar în Ucraina, ci în până la 30 de alte țări de pe patru continente. 

Un fost ofițer de informații britanic a făcut dezvăluiri șocante despre cum acționează grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin. Acesta spune că grupul funcționează în favoarea lui Putin însă acționează deseori independent de guvernul rus și fără a se supune conducerii forțelor militare convenționale.

Mai mult, Wagner a recrutat pe scară largă din rândul condamnaților aflați în sistemul penal al Rusiei, iar printre liderii de rang înalt ai companiei se numără foști membri ai armatei ruse căzuți în dizgrație.

Potrivit aceluiași raport, Ggrupul Wagner este deosebit de activ în Africa, unde se presupune că acționează în interesul Rusiei și investește în campanii de dezinformare. Iar în Asia, prezența mercenarilor a fost confirmată pentru prima dată în Siria la sfârșitul anului 2015, după ce unii dintre mercenari au fost identificați printre adversarii uciși.

Potrivit presei internaționale, membrii Wagner au fost și la Caracas, Venezuela în anul 2019 pentru a asigura securitatea președintelui după protestele antiguvernamentale de atunci. Cu această ocazie au și format acolo unități de luptă de elită.

Venezuela și Rusia au legături strânse, atât militare, cât și economice, de ani de zile. Rusia este unul dintre cei mai mari creditori ai guvernului venezuelan, căruia i-a acordat împrumuturi de peste 15 miliarde de euro în ultimii aproape 20 de ani. Rusia este interesată să își asigure acces la petrolul Venezuelei, țara cu cele mai mari rezerve dovedite de țiței din lume. 

Mai multe articole despre: