MENIU

OFICIAL Liderii coaliției de guvernare, noi ședințe-maraton. Orban: "Încă nu s-a finalizat negocierea"

Liderii celor trei formațiuni politice care formează viitoarea coaliție de guvernare - negocieri pentru viitorul Guvern, 19 decembrie 2020 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Liderii celor trei formațiuni politice care formează viitoarea coaliție de guvernare - negocieri pentru viitorul Guvern, 19 decembrie 2020 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Liderii celor trei formațiuni politice care formează viitoarea coaliție de guvernare - negocieri pentru viitorul Guvern, 19 decembrie 2020 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Partenerii de coaliție au incheiat, sâmbătă seara, o nouă rundă de negocieri, după discuții ce au durat nouă ore. Aceștia au reușit să cadă de acord asupra împărțirii șefilor de agenții și a secretarilor de stat. Anunțul făcut de liderii partidelor în legătură cu finalizarea programului de guvernare și împărtirea portofoliilor in viitorul guvern, dar și despre acordul ce va fi semnat între partidele din coaliția de guvernare. PNL, USR și UDMR continuă ședințele-maraton și astăzi și speră să-și împartă cât mai repede funcțiile-cheie în Guvern.

 

O nouă întâlnire între partenerii celor trei partide din viitoarea coaliție de guvernare se desfășoară duminică, tot la Vila Lac.

Florin Cîțu, premierul desemnat pentru viitorul Guvern de coaliție, a anunțat sâmbătă seară că „doua treimi din programul de guvernare au fost agreate de echipele celor trei partide. Ne-am asigurat că sunt măsuri care pot fi implementate foarte curând cu impact imediat pentru România. Din estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine (duminică - n.red.) sau cel târziu luni şi apoi să avem un guvern învestit cât mai curând şi să putem să implementăm aceste măsuri . Ne vedem maine cu aceleași echipe”.

Viitorul premier a mai spus că au fost discutate portofoliile FInanțelor, Fondurilor Europene și Digitalizării și că mâine (duminică - n.red.) urmează Sănătatea și Justiția.

Florin Cîțu a mai spus că liderii coaliției nu au avut încă o discuție cu preşedintele Klaus Iohannis despre următoarele consultări, răspunzând la întrebările jurnaliștilor: „Întâi să terminăm negocierile aici”. 

La rândul lui, Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că s-au stabilit definirea structurii guvernamentale și „o orientare a pozitiilor di neșalonul 2 si 3 din structura guvernului”. 

„Suntem la finalul unei zile de dialog, de castigare a increderii unii in ceilalti in care am definit structura guvernamentala. Fiind un guvern de coalitie, am discutat detaliile din interiorul guvernului, în interiorul ministerelor între miniştri, secretari de stat, preşedinţi de agenţii. 

Există acele instituţii care sunt conduse de persoane care deţin funcţii de demnitate publică, adică de secretar de stat, subsecretar de stat - aceste funcţii de demnitate publică sunt funcţii politice, de răspundere politică şi normal că ele vor fi exercitate de reprezentanţi ai formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare. În ceea ce priveşte palierul administrativ de funcţie publică, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul structurilor din teritoriu care pot fi regionale sau la nivel judeţean, susţinem o modificare clară a legislaţiei (...) astfel încât toate funcţiile publice să fie ocupate printr-un concurs organizat transparent la care să poată participa oricine îndeplineşte condiţiile de participare şi selecţia să fie obiectivă astfel încât cei mai buni să ocupe funcţiile publice", a declarat Orban, la finalul unei noi runde de negocieri pe marginea programului de guvernare.

„De asemenea, am finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie definite poziţiile de rang 2 şi 3 din structura Guvernului. Exista doua tipuri de agentii, autoritati , oficii, aici vorbim de agentii, autoritati, ofici și  inspectorate. (...) Sunt funcții politice”, a declarat președintele  liberalilor", a adăugat liderul PNL. 

Liderul USR, Dan Barna, a spus că „mâine la finalul zilei sau luni să avem finalizat programul de guvernare. (...) A fost o zi plina astazi, nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit. E un sentiment de oboseala dar si de progres” și cp obiectivul pe care îl au toate partidele coaliției este cel de a avea guvern până la Crăciun sau între Crăciun și Revelion.

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a precizat că „astăzi nu am discutat, impartit sinecuri, am discutat agentii care au demnitari. Nu impartim doar ca sa multumim oameni din partid, ci ca sa ne asiguram ca cei numiti vor aplica programul de guvernare. Mai trebuie să discutăm desemnările miniștrilor pentru portofoliile negociate. Mîine avem de finalizat programul de guvernare”.

Cseke Attila (UDMR) a menționat că „ce e cel mai important lucru este cresterea increderii pentru a ajunge la un vot bun in Parlament. (...) vrem să semnăm și acordul de coaliție”.

Sâmbătă, 19 decembrie, liderii coaliției de centru-dreapta s-au intalnit pentru o noua runda de negocieri la Vila Lac, la ora 11.00, pentru programul de guvernare care trebuie depus luni în Parlament. Ultimele nume vehiculate pentru portofoliile ministerelor din viitorul Cabinet Florin Cîțu. 

Citește și PNL, USR-PLUS și UDMR decid programul de guvernare. Care sunt cele 20 de nume ale Guvernului Cîțu