MENIU

"Ofertă" de nerefuzat pentru soldații ruși? Ce le PROMITE Ucraina dacă se predau și unde a avut loc primul SCHIMB de prizonieri

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Resnikov / Foto: Twitter

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Resnikov, le-a promis, marţi, bani şi imunitate în faţa legii soldaţilor ruşi care se predau. Mai exact, fiecărui soldat rus care se predă i se promite o sumă care este echivalentul a 40.000 de euro, campanie finanţată de industria IT internaţională, notează DPA.

"Hotărâţi-vă! Veniţi fără arme, cu steagul alb!", le-a transmis Resnikov, într-un mesaj postat pe Facebook, soldaţilor ruşi angajaţi în invazia asupra Ucrainei.

"Oricine refuză să fie un ocupant va aduce pacea. Pentru cei care aleg calea ocupantului - nu va exista milă!", a mai spus ministrul ucrainean al Apărării.

Conform Kievului, până în prezent, cel puţin 200 de soldaţi ruşi au fost capturaţi de la începutul invaziei declanşate de Vladimir Putin, pe 24 februarie. În spațiul public au fost chiar difuzate înregistrări video de la interogatorii cu soldaţi ruşi luaţi prizonieri, în care aceştia spuneau că credeau că participau la manevre militare şi nu au ştiut că urmau să fie trimişi în Ucraina.

Există şi soldaţi ucraineni luaţi prizonieri de trupele ruse, conform Moscovei, printre ei fiind şi 82 de militari care s-au predat pe Insula Şerpilor, relatează Agerpres.

Între timp, în regiunea Sumî din nord-vestul Ucrainei a fost efectuat marţi un prim schimb de prizonieri, transmite Reuters. Astfel, un ofiţer rus capturat de trupele ucrainene a fost schimbat cu cinci combatanţi ucraineni, a anunţat guvernatorul regiunii, Dmitro Jiviţki, mai arată sursa citată.