MENIU

Octavian Jurma, REGULILE de aur anti-COVID-19 la școală, din toamnă - CUM pot fi protejați copiii de infectarea cu tulpina Delta

Octavian Jurma, REGULILE de aur anti-COVID-19 la școală, din toamnă - CUM pot fi protejați copiii

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează părinții despre pericolul valului 4 de COVID-19 provocat de tulpina Delta, mult mai agresivă și contagioasă. Acesta are un set de recomandări pentru părinți, pentru cele aproape 30 de zile rămase până la începerea școlii, pentru a preveni cât mai bine infectarea copiilor, de pe 13 septembrie.

Vaccinați-vă copilul!

Dacă are peste 12 ani, pentru siguranța lui și a familiei, duceți-l la vaccinare, pentru a avea imunitate la începerea școlii. 

„Pfizer și Moderna dau eficiență de peste 80% după prima doză și de peste 90% la rapel. Spre deosebire de adulții care s-au imunizat în februarie-martie, copiii vaccinați acum vor avea o imunitate mai bună și vor fi mai bine pregătiți pentru valul 4”, spune Octavian Jurma, într-un interviu acordat click.ro.

Siguranța vaccinării anti-COVID-19 în familie

Medicul îi sfătuiește pe părinții care nu s-au vaccinat să o facă în perioada următoare pentru a proteja atât copiii, cât și pe cei vulnerabili din familie.

„Adulții nu trebuie să fie o povară psihologică pentru copil dacă el s-ar infecta la școală, apoi și-ar îmbolnăvi familia. În plus, este rolul părinților să asigure o bulă de siguranță, un zid în jurul copilului, mai ales dacă e mic și nevaccinat”, susține Octavian Jurma.

Cu cine intră în contact copiii și părinții - persoanele vaccinate anti-COVID-19

Octavian Jurma spune că cel mai sigur este ca socializarea copiilor să fie cu persoane vaccinate.

„Copiii ar fi bine să nu formeze grupuri mai mari de 4-5 persoane, de preferat constante, și să se întâlnească, pe cât posibil, în spații deschise. Pot merge la mall sau la cinema, dar în ore mai puțin aglomerate. Ideal ar fi ca grupul de prieteni să fie tot dintre colegii de clasă”, mai recomandă medicul.

MASCA de protecție - cea mai importantă măsură anti-COVID-19

Masca de protecție rămâne principala armă împotriva infectării coronavirus. Este foarte important materialul din care este confecționată masca, pentu că cele textile nu protejează, avertizează medicii. Potrivit ultimelor anunțuri ale Ministerului Educației, masca rămâne obligatorie în clasă, la ore. Se știe că virusul se răspândește în primul rând prin aerosoli.

„Copiii mei poartă fără probleme FFP2 inclusiv acum, vara. Să știți că pentru copiii nu e atât de greu pe cât ați crede să suporte masca”, mai spune Octavian Jurma.

Dezinfectarea mâinilor și a băncii de la școală 

Copiii trebuie să aibă la ei dezinfectantul cu care își va șterge banca și scaunul înainte de începerea orelor de curs. 

„Cu dezinfectatul mâinilor nu trebuie să facem o obsesie. E suficient să se spele pe mâini când folosește toaleta, înainte de a mânca, sau când ajunge acasă”, atrage atenția medicul.

Instruirea copiilor pentru respectarea regulilor COVID-19 și să nu facă schimb de lucruri

Octavian Jurma îi sfătuiește pe părinți să înceapă de acum instruirea copiilor, pentru ca regulile anti-COVID-19 de igienă să devină un reflex pentru ei. 

„Trebuie să le intre în reflex regulile de igienă să știe că nu e bine stea nas în nas în pauze. Cel mai mare risc e în zona elevilor de liceu, unde mobilitatea e mai mare. În clase primare și grădinițe, riscul de contaminare e mai mic”, a declarat Octavian Jurma.

Exemplul dat de părinți copiilor - Mască de protecție 

Masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice închise, în aglomerație, la serviciu, în cazul în care sunt și persoane nevaccinate, la piață, dar mai ales când părinții, bunicii așteaptă copiii în fața școlii.

„De obicei, tindem să fim foarte stricți cu cei mici, dar mai relaxați cu noi”, adaugă Octavian Jurma. 

Copilul NU trebuie să meargă la școală la cel mai mic semn de boală - TESTARE

Medicul avertizează că în cazul copiilor simptomele pot fi confundate cu răceala: rinoree, febră, dureri de cap. De aceea, Jurma recomandă testarea anti-COVID-19 cu un test rapid antigenic la primele simptome pentru a vedea dacă este vorba de infectarea coronavirus sau, într-adevăr, doar o răceală.

„Doar că, în perioada asta, cel mai probabil este COVID, nu răceală. Astfel, la primele simptome, faceți un test rapid. Dacă nu aveți în casă, mergeți la cabinetul școlii”, a explicat Octavian Jurma și a adăugat că, după părerea sa, și profesorii ar trebui să fie instruiți pentru a face un mic triaj epidemiologic dimineața, iar cei cu simptome să fie testați.