Octavian Jurma recomandă TESTAREA înainte de masa de Crăciun: „Valul 5 nu poate fi EVITAT! Este mai periculos!” - Ce categorii afectează OMICRON
Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma este de aceeași părere cu Raed Arafat în ceea ce privește testarea înainte de masa de Crăciun. Șeful DSU a recomandat testarea și spune că este foarte probabil să existe o nouă creştere a numărului de infectări după sărbătorile de iarnă, iar în acest context autorităţile vor fi nevoite să impună măsuri suplimentare.
„Valul 5 nu poate fi evitat, din păcate, dar putem evita să facem parte din el, aceasta este cea mai importantă informație la nivel individual. Noi alegem dacă facem parte din el prin felul în care ne comportăm. Sunt total de acord cu dl dr. Arafat. Testarea este foarte bună să ne asigurăm că nu ne ducem în vizită sau nu primim în vizită decât pe cei dragi. E bine să ne testăm, noi am plănuit deja să petrecem revelionul cu familia nașilor noștri și așa vom proceda și noi, ne vom testa chiar dacă suntem vaccinați cu booster toți. Este o măsură minimă în condițiile în care știm deja că omicron ocolește cu ușurință protecția neutralizantă oferita de boală sau de vaccin, chiar dacă vaccinul oferă în continuare o protecție bună împotriva formelor grave de boală și deces. Ne dorim să ajutăm la încetinirea răspândirii acesui virus pe cât se poate și atunci trebuie să respectăm niște minime reguli de siguranță: Să încercăm să petrecem în familie, cu prieteni apropiați care știm cum se comportă, că sunt responsabili, să evităm petrecerile. Omicron va deveni comunitar în România, iar la începutul anului viitor va începe valul 5.
Știm sigur că este o varianta care circulă cu foarte mare ușurință printre ce care au trecut prin boală, inclusiv printre cei care au ieșit din boală cum s-a întâmplat în valul delta. A fost similar în Africa de sud. Deci, aici este cel mai mare pericol pe care îl aduce omicron: faptul că imunitatea după boală sau după schema de vaccinare nu este suficientă. Al doilea factor de îngrijorare major este că în Africa de sud, unde avem deja profilul de spitalizare, numărul de internați în rândul tinerilor 0-39 de ani este de trei ori mai mare decât în perioada de debut a valului delta, însă sunt categorii afectate în proporție și mai mare: 0-4 ani și 19-39 de ani. Aici discutăm de spitalizări, din nou, nu doar de infectări.
Săptămâna trecută, numărul de decese a început să crească. Săptămâna această vedem dacă și decesele intră pe o curbă exponențială cum s-a întâmplat cu infectările și spitalizările în Africa de Sud. Și în Europa, în țările cu supraveghere genomică mare, cum este Anglia, Danemarca, vedem o creștere exponențială rapidă cu o dublare la 3,5 zile a numărului de cazuri omicron secvențiate. Viteza cu care cresc acestea a determinat guvernul britanic să declare că va deveni dominantă în următoarele 3-4 săptămâni. EMA a recomandat deja ca booster-ul să se facă la 3 luni distanță. Avem studii cinice care arată că boosterul făcut la 3 luni este eficient împotriva omicron. La fel ca și vaccinul făcut după infectare. Pentru foarte mulți români care au trecut prin boală este cea mai bună veste: pot să se vaccineze și să dobândească această imunitate hibirdă care dă cea mai bună imunitate dintre toți și să facă față și la valul omicron”, a declarat Octavian Jurma la Realitatea PLUS.
Întrebat cum va arăta valul 5, acesta a răspuns: „Din păcate, chiar dacă se dovedește ceva mai puțin virulent, este mai periculos. O variantă mai infecționasă decât mai virulentă pentru că se vor infecta foarte mulți oameni. Valul 5 va fi asemănător cu valul 4”.